|

Euro Hawk

A német Védelmi Minisztérium 430 millió euró értékű megbízást adott az Euro Hawk GmbH-nak (az EADS, és a Northrop Gruman leányvállalata) az Euro Hawk nevű elektronikai hírszerző, és felderítő UAV kifejlesztésére, és gyártására.
Az új repülőgép az RQ-4 Global Hawk Block20 alapjaira épül. Az új gépek feladata a 70-es évek elején rendszeresített, ősöreg Dassault-Bréguet Atlantic típus leváltása lesz az ELINT-SIGINT feladatkörben. Ehhez olyan szenzorokat fog kapni a gép, amellyel felderítheti az ellenséges elektronikai, és kommunikációs hírszerzéssel foglalkozó radarokat, és más kisugárzást kibocsátó objektumokat. A gépek több mint 20 km-es magasságban repülhetnek, 555km/h sebességgel, és akár 30 órás bevetéseket is teljesíthetnek.
A tervek szerint az első demonstrátor 2010-re készül el, a következő 4 gépet pedig 2011-14 közt fogják rendszerbe állítani.
Minden valószínűség szerint ezzel a döntéssel Németország lesz a kontinens legkorszerűbb UAV-jainak, és egyben legkorszerűbb felderítő eszközeinek birtokosa is. Egyúttal úttörő lépésről is szó van hisz a Luftwaffe eddig még nem alkalmazott ember nélküli felderítőeszközt.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.