Az önkéntes haderőre történő áttérés egy éves születésnapja (november 3-a) kapcsán joggal merülhet fel a kérdés a civil lakosság körében: mit is csinálnak a katonai szolgálatot önként vállalók abban az időszakban, amikor éppen nem készülnek missziós feladatokra vagy éppen nem határainkon túl teljesítenek szolgálatot? Erre a kérdésre korábban elég sokan tudták a választ, hiszen szinte minden családban akadt olyan hozzátartozó vagy ismerős, aki éppen kötelező sorkatonai szolgálatát töltötte a hadseregben. Ez a helyzet ugyanakkor már egy éve gyökeresen megváltozott.

Részben ezért is tartottak november 3-án szakharcászati bemutatót a civil és a katonai sajtó képviselőinek a tatai MH 25. Klapka György Könnyűlövész Dandár, 1. Könnyűlövész-zászlóaljának katonái.

A bemutató első mozzanata a helységharc: épületbe való behatolás, az épületben tartózkodó őrök gyors, szakszerű, és kellő határozottsággal való semlegesítése. Az úgynevezett „szalagszobás” bemutató után komplex harccselekményt is imitáltak a katonák, akik Lippai Péter alezredes, zászlóaljparancsnok szerint – bár mindig mindenen lehet mit csiszolni – jól oldották meg a feladatot. – Ez a bemutató abból a szempontból is fontos, hogy a látogatók tudjanak különbséget tenni a korábban itt állomásozó gépesített fegyvernemi kultúra, illetőleg a könnyűlövész kultúra között. – fogalmazott a zászlóaljparancsnok.

A bemutató második fázisában a légi mozgékonysági műveletek alapfoglalkozását hajtották végre, ahol két Mi-17-es szállító helikopter játszotta a főszerepet. Éles helyzetet megközelítő körülmények között gyakorolták a helikopter gyors elhagyásának és az abba való beszállás technikáit. A szakharcászati foglalkozás zárásaként – Tardos térségében – hegyi kiképzés szerepelt a programban, ahol alapvető csomózási és mászási technikákat figyelhettünk meg.

A zászlóalj nagy része júliusban érkezett haza a KFOR-misszióból és jelenleg az úgynevezett „sárga” kiképzési időszak szerint végzi feladatait. Ez a periódus elsősorban a katonák regenerálódására, illetve át- és továbbképzésre szolgál. A hazatért állomány egy része rövid pihenő után különböző tanfolyamokon (nyelvtanfolyam, vezetési tanfolyam) vesz részt, de természetesen egyéb kiegészítő képzésre – például egészségügyi, vegyivédelmi, túlélési, közelharc és mesterlövész tanfolyamra – is lehetőség van.

Az 1. Könnyűlövész-zászlóaljnál szeptember hónapban a rajparancsnokokat képezték ki, a lövésszázadok felkészítése október másodikán kezdődött és tíz napos ciklusokban jelenleg is tart.

[center][/center]

kálmánfi, Honvédelem Online

">
|

Szakharcászat sárga időszakban