mexikói katonákat az Egyesült Államokba, hogy részt vegyenek a Katrina hurrikán sújtotta területen a mentési munkálatokban, valamint a humanitárius segélynyújtásban.


A mexikói hadsereg 15 járműből álló konvoja szerdán lépi át az amerikai határt egészségügyi egységekkel, víztisztító gépekkel és olyan mozgó konyhákkal, amelyek képesek naponta 7000 ember élelmezését ellátni. Ugyancsak New Orleansba indult a mexikói Tampico kikötőből egy hajó, amely kétéltű mentőjárműveket, egy mentőautót, egy mozgó sebészeti egységet és két helikoptert szállít.

Vicente Fox mexikói elnök helyi idő szerint hétfő este jelentette be, hogy az Egyesült Államok elfogadta országa segítségét. A mexikói hadsereg nem vesz részt semmilyen nemzetközi békefenntartó vagy humanitárius akcióban, elsődleges feladata a kábítószercsempészek elleni küzdelem.

Az Egyesült Államok, amely elszigeteltnek érezte magát a világban az iraki háború óta, hálásan fogadja a Katrina hurrikán után áramló nemzetközi segítséget - közölte kedden egy magát megnevezni nem kívánó amerikai külügyi illetékes. A tisztviselő megemlítette, hogy eddig mintegy 90 ország ajánlott fel segítséget, s ezt Washington úgy tekinti mint a nemzetek közösségének nagylelkű gesztusát és nem mint "a szuperhatalom megalázását", ahogy az a nemzetközi sajtóban megjelent.


Bár a Bush-kormányzat néhány napig vonakodott elfogadni a külső segítséget a hurrikán pusztításai után, végül maga az elnök is fenntartás nélkül méltatta az áldozatok iránt világszerte megnyilvánuló rokonszenvet. Ellentétben a 2001. szeptember 11-i merényletekkel, amelyek után Washington csak bizonyos országok segítségét fogadta el, másokét, például Kubáét elutasította, most bejelentették, hogy minden segítséget elfogadnak, bárhonnan jön is. Így Kuba és az Egyesült Államokkal szintén rossz viszonyban lévő Venezuela is szerepelt azon az amerikai külügyminisztérium által múlt pénteken kiadott listán, amely a segítséget felajánló országok névsorát tartalmazta.

(hirado.hu)">
|

Mexikói katonákat vezényeltek az Egyesült Államokba