|

A legjobb védekezés a támadás…

A FCLAS – Full Spectrum Active Protection Close-In Shield (~ Teljeskörű, közeli védőpajzs) – a tervek szerint pár éven belül megjelenhet a Bradley, Stryker és Humvee járműveken. Az egyelőre még fejlesztés alatt álló rendszer lényegében egy mini, kis hatósugaró gránátvető, mely védelmet nyújtana az RPG-k, anti tank és HEAT lövedékek ellen. Hogyan is?

Minden egyes FCLAS egy pár rádiós szenzorral lesz felszerelve. Az egyik az orban lesz elhelyezve, s ennek a feladata lesz a jármű felé igyekvő lövedék észlelése. A másik oldalt lesz elhelyezve, s akkor küld jelet, amint az RPG a hatósugarába került. Ekkor robbantja fel a FCLAS-t, melynek hatására spéci repeszek reppennek szét, elpusztítva az RPG-t. A támadás észlelése és a válaszlépés néhány másodperc alatt zajlana majd le a tervek szerint. Az elfogás a céljárműtöl cirka 5m -re történne. A repeszek nem jelentenek veszélyt a védett járműre.

A tesztelések jelenleg is folynak. Több rakéta egyszeri indításának tesztjére várhatóan 2005 januárjában kerül sor. A project vezetője szerint a biztonsági szoftvere még nincs kész, s azt is biztosítaniuk kell, hogy egy elhajított kódarab, vagy egy madár ne kapcsolja be a rendszert. Szóval pár év még eltelik, míg elkezdődhet a rendszer tényleges használata. Mindenesetre jó kis dolog lesz ez, ha tényleg úgy működik majd, ahogy eltervezték :D