|

Az űrben minden fair…

Állítólagosan a hadvezetés főgóréjainak legroszabb rémálma egy, a Fehér Házból érkező telefonhívás: "Mi a fene történt a műholdjainkkal, és mit tesznek az ügyben?"
Nos erre jelenleg 1-2 kivételtől eltekintve valami ilyesmi lenne a válasz: "Nem tudjuk, s nincs sok, amit tenni tudnánk"

No persze a katonai vezetők félelmei valahol érthetőek, hiszen pontosan tudják, mennyire is függnek a műholdjaiktól. És nem csak a katonaiaktól… Az iraki invázió során például az adatforgalmazás 80%-t civil műholdak továbbították. Nos ezek még annyira sem rendelkeznek védelemmel, mint katonai társaik. pedig aztán azoknak sincs semmilyen perpillanat.

Az idén augusztusban adták ki (szép csendben) a légierő Document 2-2.1: Counterspace Operations nevet viselő doktrináját, mely taglalja, hogy az amerikai erők, miként is hatástalaníthatják az ellenséges műholdakat, s hogyan védhetik meg az USA szemeit és füleit jelentő sajátokat. Ergo tartalmazza, hogy egy űrháború során amerika milyen fegyvereket vethet be, milyen célpontok ellen.

A fontosabb dolgok:

A jelentés értelmében a légierő új feladatai közé tartozik az USA űrfölényének biztosítása, mely azonos priorítást élvez a légtér védelmével.

Ennek értelmében hatástalaníthatják más nemzetek műholdjait, irányítóközpontjait, ha felmerül a gyanu, hogy ezen műholdakból valamilyen módon hasznot húz az ellenség. Akár még az időjárásjelentő műholdak is támadhatóak. Meghökkentő, ugyanakkor nagy valószínűséggel úgymond legális eljárás, mivel lényegében az 1907-es hágai konvencióra épít:

"A harcoló felek nem használhatnak semleges kikötőket … nem építhetnek ki távközlő rendszert semleges területen, mely a harcoló csapatokkal történő kommunikációt segíti" Ugyanakkor az ehhez hasonló támadásoknak – melynek potenciális eredménye, hogy hataémas régiók maradnak műholdas navigáció, kommunikáció és pl. időjárás jelentés nélkül – katasztrófális következményei lehetnek politikailag.

Ezzel az USA is tisztában van, éppen ezért elsődlegesen zavaró jellegű támadásokról van szó, nem pedig a műhold megsemmisítéséröl. Hiszen egy műhold sokkal nehezebben pótolható, mint pl. egy szétlőtt repülő, továbbá a ripityára robabntott műhold darabkái potenciális veszélyforrást jelentenek a saját műholdjaikra is. Ugyan sok információ nem érhető el róla, de az USA már rendelkezik műholdak blokkolására alkalmas eszközzel. Amit tudni lehet ezen 75millió $-os berendezésröl az az, hogy lényegében úgy működik, mint a földi berendezések, s hogy sok, kereskedelmi forgalomban lévő alkatrészt tartalmaz. Szóval nem sokat…

Mondanom se kell, hogy viszket már a tenyerük, hogy műholdak lemeszelésére alkalmas fegyvert is kifejlesszenek, amint a kongresszus hozzájárulását adja.

Azt hiszem várható folytatás a témában… :D