|

Megoldás Irak könnyített urán szennyezésére?

Az amerikai hadsereg és szövetségeseik hosszú ideje használnak ún. "könnyített" urán tartalmú fegyvereket. Itt a tankelhárító rendszerekre kell gondolni. Pl. az A-10-es félelmetes gépágyúját is lehet ilyennel etetni. Sőt, épp azt szereti… De mi is az a könnyített urán, merülhet fel a kérdés. és mi vele a probléma?

A „könnyített” urán (depleted uranium, DU) az a maradék urán, ami a természetes urán fegyver- vagy reaktor-célokra történő feldúsítása közben keletkezik. Zömében a stabil U238 elemet tartalmazza, melyben nem indul meg láncreakció, s sugárzása is kb csak 40%-a az U235-nek. Nyomokban tartalmaz egyéb radioaktív elemet is. Miért jó ez fegyvernek? Egyszerű: tömege ~1,7-szer nagyobb, mint az ólomé. Ergo, ha jól megküldik iszonyatosat tud ütni. Tulajdonképpen úgy hatol át a páncélzaton, mint kés a vajban. Félelmetes erejűek a könnyített uránt tartalmazó/vagy ilyen fejjel rendelkező lövedékek. A becsapódáskor az acél és a DU keverékéből álló pára képződik, ami aztán rendkívül finom por formájában ülepszik le. Kellemetlen tulajdonsága, hogy mérgező és radioaktív egyszerre. Szintén kellemetlen, hogy bekerül a talajba, a szél magával viszi, a következményeket el lehet képzelni. Orvosilag nincs bizonyítva, hogy rákkeltő hatású, de "érdekes" módon az öböl háború óta Irakban ~10-szeresére növekedett a rákos betegek száma. Ergo ezzel tenni kell valamit. A probléma csak az, hogy az eltakarítása szinte lehetetlen a fentebb leírt tulajdonságai miatt.

Szerencsére most úgy néz ki, hogy új mexikói kutatók találtak gyógyírt a problémára. Az előzetes vizsgálatok során arra a felismerésre jutottak, hogy egyes, növények képesek a könnyített urán megkötésére. Bizonyos növények ezen képessége nem újdonság, az igazi fegyvertény az az, hogy találtak több olyan növényt is, ami elég gyorsan növekszik, kicsi a vízigénye, s kellően igénytelen az iraki körülmények elviselésére. A tesztek során többek közt az ördögszekér nevezetű, az USA sivatagos területein megtalálható növényt telepítették DU-val szennyezett, korábbi lövészeti tesztterületekre. És meglehetősen jól szerepelt. Ez mindenképp jó hír. Arra, hogy egyes növények miért kötik meg az uránt, nincs magyarázat. Egyelőre éppoly fura, mint az a tény, hogy a talaj citromsavas permetezése esetén növekedett a vizsgált növények könnyített urán megkötő képessége.

A kutatók figyelmeztetnek arra, hogy ez mindenképpen csak egy hosszú távú megoldásként jöhet szóba, mivel úgy tűnik, hogy nincs egyetlen olyan növényfaj sem, mely alkalmas lenne, rövid távon megoldani a problémát.

És hogy érződjön, hogy azért komoly a helyzet, álljon itt zárszóként egy rémisztő adat: Nagyon komoly mennyiségű szennyezésről van szó, hiszen a britek – állításuk szerint – Basra ostroma során mintegy 1,9T DU-t lövöldöztek el. Az amerikaiak nyilván többet…

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.