GlobeTel Communication a napokban jelentette be, hogy a Sanswire nevezetű leányvállalata jó úton halad a Stratellite nevezetű UAV fejlesztésével, így a tesztek várhatóan 2005 januárjában meg is kezdődnek a cirka 60 naposra tervezett tesztek.

Na de mi is ez a Stratellite? A 'Bővebben' linkre kattintva megtudhatjátok.">
|

GlobeTel Stratellite

A Strattelite igazából nem más, mint egy nagy magasságokba felemelkedni képes léghajó. A sztartoszféra egy adott pontján állomásozva mintegy átjátszóállomásként működik. Fogadja és továbbítja a jeleket a földi adótornyok illetve a műholdak felől.

A hajó hélium-nitrogén keverékét használja az emelkedéshez, a meghajtásról pedig napelem táplálta elektromos motorok gondoskodnak. A cirka 19 km magasságban lévő szolgálati magasság a légiforgalom által használt tartomány felett helyezkedik el, így semmire nem jelent veszélyt. A kijelölt poziciót GPS segítségével éri el/tartja a hajó, melynek megfigyelését a földi központ végzi természetesen.

A hajó több száz kiló terhet tud magával vinni, s mintegy 300000 négyzetmérföldnyi (~777000 négyzetkilométer) területet lát be. Ez nagyjából megegyezik Texas területével! Ennek ellenére a cég úgy tervezi, hogy minden egyes fontosabb városi térség körzetébe telepít egy-egy egységet.

Igen, a Stratellite valóban egy műholdhoz hasonlóan viselkedik. De van némi eltérés, a felhasználók szempontjából igen előnyös különbség. A műhold nagyon jó, mikor adatot kell lefelé küldeni, de a nagy magassága miatt, már nem is mindig olyan egyszerű a felfelé történő adat továbbítás. Legalábbis nem minden esetben a legpraktikusabb módja a kommunikációnak. A Stratellite viszont jóval alacsonyabban fog elhelyezkedni, leegyszerűítve a kétirányú, nagysebességű adatforgalmat. Éppen ezért, amint befejeződik a hangzatos nevet viselő, National Wireless Broadband Network (~ Nemzeti Vezetéknélküli Szélessávú Hálózat) kiépítése, a Sanswire az ország egész területén képes lesz nagy sebességű hang és videó átvitelt és Internet hozzáférést biztosítani. Azért nem hangzik rosszul. :D A cég tervei közt szerepel többek közt a 3G/4G mobil telekommunikáció, HDTV adás továbbítás, hogy csak a fontosabbakat említsük.

Végül a fontosabb műszaki adatok:

Hossz: ~74,6m
Szélesség: ~44,1m
Magasság: ~ 26,5m
Térfogat: ~37000m3
Hasznos teher: ~1400kg
Szolgálati/Csúcsmagasság: ~19/21km
Belátott terület: ~ 700000 km2
Vezetéknélküli szolgáltatások nyújtása (jelenleg): ~120km-es körben

Karbantartások közti maximális üzemidő: cirka 18hónap. A poziciót 6db, a motorokhoz kapcsolt GPS egység segítségével tartja.

Nos, elég impresszív kis jószág, kiváncsi avgyok, mi lesz belőle :)