|

Először indított AIM-120 rakétát egy F-35A

Pörögnek az események az F-35 Lightning II körül: alig telt el két hét azóta, hogy beszámolhattunk az F-35A nagy állásszögű tesztjeinek befejezéséről, máris újabb fontos mérföldkövön van túl a típus. Június 5-én, a kaliforniai Point Mugu haditengerészeti légitámaszponton székelő fegyverintegrációs központ óceáni lőterének légterében került sor első ízben egy AIM-120 AMRAAM látóhatáron túli célok leküzdésére is alkalmas (BVR) légiharc-rakéta indítására. Ez tehát most már nem csak oldási teszt volt, mely során egy tömeg- és mérethű makettet bíznak a gravitációra, hanem egy valódi (de még nem éles robbanófejjel felszerelt, tehát gyakorló) rakétát indítottak útnak. A pilótafülkében George „Boxer” Schwartz alezredes, berepülőpilóta foglalt helyet, aki megerősítette, hogy a teszt teljes sikerrel zárult.

Az AIM-120 a belső fegyvertérből való távozása után, már működik a szilárd tüzelőanyagú hajtómű | Fotó: F-35 programiroda, Lockheed Martin

Fotó: F-35 programiroda, Lockheed Martin ,

A teszt jelentősége, hogy megnyitotta az utat a fegyverintegrációs tesztek aktív szakasza felé, amikor már nem maketteket, hanem valódi rakétákat és bombákat indítanak és oldanak az F-35A-ról. Az éleslövészetekig ugyan még várni kell, de már nem sokat, várhatóan még idén sor kerülhet ezekre is, hiszen a tervek szerint 2013-ban telepítik a gépekre a Block 2B szoftvert, illetve az új példányok már ezzel készülnek – ez már képessé teszi őket a precíziós vezérlésű fegyverek alkalmazására. Az idő sürget, ugyanis a USAF 2016-ban szeretne magáénak tudni egy bevethető, 12 repülőgépből álló F-35A-századot, amihez elengedhetetlen, hogy a típus alkalmazni tudja az alapvető levegő-levegő és levegő-föld fegyvereket.

6 hozzászólás “Először indított AIM-120 rakétát egy F-35A”

  1. Milyen pöttyös. A gép hasán a fegyvertér ajtajai úgy néznek ki, mintha épp készülnének leszakadni.
    A szárnyra felszerelt kisebb rakétának mi értelme volt? Azt is tesztelték csak az már nem fért bele a cikkbe vagy valaki rajtafelejtette?

  2. Ha figyelmesen nézed a képet, akkor látod a rakéták is pöttyösek! Amik valójában 4 részre osztott körök,amik fekete fehér körcikkekből állnak. Ha jól tudom az autó iparban is ezt a jelölési megoldást alkalmazzák a teszteken. A nagy sebességű kamerákkal könnyebben lehet a mozgás minden pillanatát követni a segítségükkel.