|

Orosz nyomás helikopter ügyben?

Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatása előtt nyomást kívánnak gyakorolni az orosz haditechnika magyarországi közvetítői a kormányra, illetve a Honvédelmi Minisztérium (HM) képviselőire, hogy mielőbb állapodjanak meg velük a régi, szovjet típusú katonai helikopterek üzemidő-hosszabbításáról és korszerűsítéséről – tudta meg a Magyar Nemzet.

Kényszerhelyzetben van a szaktárca, hiszen ha nem lépnek, az a készenlétet veszélyeztetheti, mivel új forgószárnyasok beszerzése esetén legalább két év az eszközök rendszerbe állítása. A lobbisták odáig jutottak, hogy az OPK Oboronprom, az egyik legnevesebb orosz fegyver- és hadianyaggyártó cég nevében azt kívánják elérni, hogy a helikopterfelújítási program szóba kerüljön a kormányfő Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalásain.

Az üzlet a magyar–orosz gazdasági kapcsolatokról szóló tárgyalási szakaszban merülhetne fel, mégpedig a Paksi Atomerőmű üzemidő-hoszszabbításához és egy új erőművi blokk építéséhez kapcsolva a helikopterfelújítást. A paksi üzlet fejében ugyanis haditechnikai és egyéb megállapodások is szóba kerülhetnek Moszkvában.

Forrás: mno.hu

2 hozzászólás “Orosz nyomás helikopter ügyben?”

  1. Érdekes cikket találtam:

    http://www.honvedelem.hu/cikk/36333_kitalaltak_a_kozos_nyelvet

    Hazatért a MH Mi–35 Légi Kiképzés-támogató Csoport (Air Mentor Team – AMT) nyolcadik váltása.

    Hogy mi ebben az érdekes, íme:

    „a legfontosabb feladatuk most a pilóták „visszaállítása” volt. Az afgán légierő Mi−35-ös harci helikopterei ugyanis műszaki problémák miatt fél évig nem repülhettek, ez idő alatt pedig a pilóták jogosultsága lejárt. Ezért egy felkészítési tervet állítottak össze, amelynek alapján először az oktatókkal és a másodpilótákkal hajtatták végre a kötelező kiképzési repüléseket”

    KÉRDÉS: min foglyák ezt elvégezni???

  2. Érdekes cikket találtam:

    http://www.honvedelem.hu/cikk/36333_kitalaltak_a_kozos_nyelvet

    Hazatért a MH Mi–35 Légi Kiképzés-támogató Csoport (Air Mentor Team – AMT) nyolcadik váltása.

    Hogy mi ebben az érdekes, íme:

    “a legfontosabb feladatuk most a pilóták „visszaállítása” volt. Az afgán légierő Mi−35-ös harci helikopterei ugyanis műszaki problémák miatt fél évig nem repülhettek, ez idő alatt pedig a pilóták jogosultsága lejárt. Ezért egy felkészítési tervet állítottak össze, amelynek alapján először az oktatókkal és a másodpilótákkal hajtatták végre a kötelező kiképzési repüléseket”

    KÉRDÉS: min foglyák ezt elvégezni???