|

Kihajózás padlógázzal

Nagy sebességgel haladó Adeliade osztályú fregatt
A HMAS Newcastle utolsó alkalommal hajózott ki az új-dél-wales-i Newcastle kikötőjéből.

Idén, egyik kora tavaszi képposztunkban már írtunk róla, hogy az akkor 4 hónapos őrjáratra kihajózó kötelékben 2 hajónak is utolsó alkalomról van szó – ezen hadihajók egyike a mostani bejegyzés főszereplője, a HMAS Newcastle fregatt.

Az Adelaide osztályú fregatt június 12-én érkezett vissza Ausztráliába – de nem honi kikötőjébe, mert a június 30-i nyugdíjazása előtt majdnem 2 hetet töltött névadó városa, Newcastle kikötőjében.

Az ebben a bejegyzésben látható fotók június 24-én készültek, a fregatt aznap indult vissza a Newcastle-től légvonalban mintegy 100 kilométernyire délre lévő honi kikötőjébe, Sydney-be.

Kihajózás Newcastle kikötőjéből – a gépteremben itt már biztosan készülődtek…
Nem alapjáraton dolgozott a 2 gázturbina, az bizonyos.

Az amerikai Oliver Hazard Perry hajóosztályon alapuló, de ausztrál igényekhez igazított Adelaide osztályból a Newcastle kivonását követően már csak a Melbourne van aktív állományban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy össze lehet majd futni vele Ausztráliától távol, hiszen a hajóosztály utolsó őrjáratát a Newcastle teljesítette.

És akkor most gyorsan pontosítunk is! Úgy nem találkozhatunk majd vele, hogy a tatján az Australian White Ensign lengedezik a szélben. Ugyanis az ausztráloknál teljesített cirka 25 évet követően a Newcastle és a Melbourne jó eséllyel máshol folytatja tovább karrierjét. Az érdeklődők kapcsán felmerült Lengyelország és Görögország neve. Illetve legújabban a szintén a használtpiacon nézelődő Chile, akiket késő tavaszi hírek szerint határozottan érdekel a két ausztráliai építésű fregatt.