|

Épül Kína 3. repülőgép-hordozója

Habár jó ideje pletykák keringenek róla és pár elmosódott műholdkép is megjelent, nem lehetett biztosra venni Kína harmadik repülőgép hordozójának építését. Viszont ma a hivatalos állami hírügynökség, a Xiunha egy rövid cikket közölt, amiben hírül adják, hogy tovább zajlanak a tesztelések az ország második saját gyártású repülőgép-hordozójával, valamit beindultak a munkálatok a harmadik hajónál is, amely már teljes mértékben hazai fejlesztés.

Even if rumoured since some time and even if modules were already spotted, this is for the first time, an official…

Közzétette: Modern Chinese Warplanes – 2018. november 26., hétfő

A cikk apropóját az adta, hogy hat éve végezte el az első felszállást vadászgép a Liaoning (volt Varjag) fedélzetéről. Ez a cikk pedig egyfajta megemlékezés az eseményről.

A harmadik hordozót a sanghaji Shanghai Jiangnan Shipyard Group hajógyár építi. Találgatások szerint 80000 tonna körüli vízkiszorítású lesz, elektromágneses katapultokkal látják majd el és jóval modernebb lesz, mint a jelenlegi két egység, emiatt építése eltarthat akár két évig is.

Ha Kína flottafejlesztési programja nem lassul és a hordozókat ilyen ütemben képesek gyártani és hadrendbe állítani, akkor elképzelhető, hogy 2030-ra az ázsiai országnak négy teljes mértékben hadrafogható repülőgép hordozó harccsoportja legyen.