|

SkyHook fogta UAV

A Boeing Insitu ScanEagle, vagy RQ-21 Blackjack UAV-ok az elmúlt években fel-felbukkantak oldalunkon a hírekben, azonban visszagondolva nem foglalkoztunk azzal, miként is fognak talajt ezen futómű nélküli drónok. Pedig Boeing által egy hosszú partneri kapcsolat után 2008-ban felvásárolt Insitu külön megoldást dolgozott ki annak érdekében, hogy ezen drónok akár hajóról is bevethetőek legyenek. Ahol ugye azért jellemzően jóval limitáltabbak a lehetőségek különféle drónok landolására. És mivel most épp szembe jött 1-2 ilyen fotó, kínálkozott az alkalom a folyamat bemutatására.

A USNS Spearhead nagy sebességű (csapat)szállítóhajó helikopterfedélzetén felállított SkyHook és egy sikeresen elkapott ScanEagle UAV. U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Katie Cox,

A SkyHook fantázianév alatt futó megoldás GPS használattal teljesen autonóm rávezetést és elkapást biztosít egy, a jelenlegi Mark 3 változat által akár 17 méteres magasságból kifeszített kötélnek a kompatibilis drón szárnyvégén elhelyezett kampó általi elfogásával.

A fenti leírást, illetve a napokban készült fotót 1-1 régebbi videóval kiegészítve: ScanEagle, illetve RQ-21 Blackjack (korábban: Integrator) UAV-ok indítása és SkyHook általi elkapása:

Ahogy a fenti videókon is látható volt a feladatra indítás kevésbé drasztikus, mint az érkezés… :)

Ahogy sok más UAV, a Boeing Insitu ScanEagle és RQ-21 is katapulttal indítható. U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Katie Cox,