|

Aláírásra kész az indiai Sz-400 beszerzés

Indiai sajtóértesülések alapján a védelmi beszerzések koordinálásáért felelős tanács áldását adta azon kisebb módosításokra, melyek a legutóbbi indiai-orosz találkozón merültek fel az orosz légvédelmi rendszer beszerzése kapcsán. Így ha minden igaz már csak a kormány legfelsőbb szintjein kell meghatározni a szerződés aláírásának időpontját. Ezen formális eseményre nem kizárt, hogy a várhatóan októberre időzített indiai-orosz éves csúcstalálkozó ideje alatt kerül majd sor.

Sz-400 komplexum Szíriában ,

India egyébként 2015 októberében lépett az esetlegesen Sz-400 légvédelmi rendszer beszerzésig vezető útra, majd 2016 októberében a két fél megállapodásra jutott, hogy India 5 ütegnyi mennyiséget vásárol Oroszország aktuálisan elérhető legpotensebb légvédelmi rendszeréből egy potenciálisan 12 milliárd Dollárt elérő csomag részeként. Az Sz-400-asokról szó szerződés előkészítése azóta folyamatban volt és mostanra úgy tűnik, hogy Washington India felé kommunikált ellenérzései ellenére végső jóváhagyást kaptak az 5,5 milliárd Dollárt taksáló szerződés paraméterei.

Korábbról rendelkezésre álló információk alapján egy esetleges szerződéskötést követően India a tinta megszáradását követő 24 hónapon belül birtokba veheti az első komplett üteget, míg a teljes mennyiség leszállítása 5 év alatt kell megtörténjen.

Fórum hozzászólások

 • A légvédelmi harc a légierő és a légvédelmi rakéta- és tüzércsapatoknak a meghatározott objektumok, körzetek, illetve csapat csoportosítások oltalmazása céljából folytatott, az ellenséges légi támadóeszközök megsemmisítésére, illetve tevékenységének korlátozására irányuló tevékenységek összessége.

  Tehát nem csak akkor sikeres a légvédelmi harc, hogyha megsemmisíti a légi ellenséges erőket, hanem ha megakadályozza a harcfeladatának teljesítésében. A kihívások határozzák meg a követelményeket, amelyek alapján fejlesztenek és hozzák létre az adott harceszközöket, amelyekhez kidolgozzák a megfelelő harceljárásokat és ezeket bedolgozzák a harcászati, hadműveleti, hadászati alkalmazásokba. Ahogyan változnak a követelmények, úgy változnak az eszközök, elemek, berendezések, eljárások.

  Mindig is fontos volt, hogy a harci eszközökkel minél nagyobb távolságban tudjanak harcolni. A nagy hatótávolságú rakétáknak megvannak az előnyei és hátrányai. A nagy repülési idő sajnos velejárói ezeknek az eszközöknek. Ennek ellenére, még ha észleli is őt a célba vett repülő objektum és el akarja kerülni a találatot, általában olyan manőverekre, illetve ellenintézkedésekre kényszerül, amely miatt vagy le kell mondania a harcfeladatának végrehajtásáról. A nagy hatótávolságú légvédelmi rakétákra azért van szükség, hogy már nagy távolságon el tudják kezdeni légvédelmi harcot, ezzel plusz időt nyernek a folyamatos ráhatásra. A nagy hatótávolságú ARH rakéták esetében pedig valószínűleg még ez is kevés.

  HPASP véleményét tovább gondolva, a PATRIOT komplexumoknál a nagyobb hatótávolságú TWM rakéták helyett valószínűleg az ARH irányítású rakéták fognak megjelenni rövidesen, de ez a kategória semmiképpen nem fog megszűnni.

  Elavult Sz-300/400, mert drága és az extra képességek nem érik meg. Akkor ezek szerint a Leopárd-2A7, vagy Abrams 1A2, illetve elég sok új haditechnikai eszköz is elavult, mert nagyon drága az extra képességeik miatt?
  Az Sz-300/400, Patriot, stb. komplexumoknak pontosan azokra a plusz képességeire is szükség van, amitől olyan drágák. Főleg a közel múlt légi-légvédelmi harcai mutatják, hogy az AWACS, légiutántöltő, felderítő/zavaró repülő gépei kulcs szerepet játszottak a sikerben. Azért nem sok olyan légierő van, amelyek könnyen meg tudnák semmisíteni az SZNR lokátorokat.
 • Jobban megnézve a 51P6 SzPU-t úgy tűnik, hogy bizony visz egy négyes 96M6D ZUR (зенитная управляемая ракета) 120km hatótávolságú légvédelmi rakéta blokkot is.

  Rendszerbe állító lövészeten nyilván mindhárom típust...
  - 48N6DM ZUR (зенитная управляемая ракета) 250km hatótávolságú légvédelmi rakéta
  - 40N6 ZUR (зенитная управляемая ракета) 380km hatótávolságú légvédelmi rakéta
  - 96M6D ZUR (зенитная управляемая ракета) 120km hatótávolságú légvédelmi rakéta
  ... illene kipróbálni, plusz a komplexum összes üzemmódját.

  Az első kettőhöz jók lesznek drónok is, az ABM rakétának meg a Nyeva célanyag.

  [​IMG]
 • ghostrider
  Elavult Sz-300/400, mert drága és az extra képességek nem érik meg. Akkor ezek szerint a Leopárd-2A7, vagy Abrams 1A2, illetve elég sok új haditechnikai eszköz is elavult, mert nagyon drága az extra képességeik miatt?
  Nem ennyire avult el. Ár/érték arányban avult el.
  Még mindig nem érted meg ezt?

  Ezen felül a hasonlat nagyon rossz. Mert nincs más nyugati hk alternatíva, ellenben a légvédelemnél ez nem igaz.
 • De értem. Nem rossz a hasonlat, csak sarkított.
  Sajnos az ár/érték arány egyre rosszabb lesz az új haditechnikai eszközöknél.
  Már hogyne volna nyugati hk. alternatíva, több is, mint légvédelmi.
 • ghostrider
  De értem. Nem rossz a hasonlat, csak sarkított.
  Sajnos az ár/érték arány egyre rosszabb lesz az új haditechnikai eszközöknél.
  Már hogyne volna nyugati hk. alternatíva, több is, mint légvédelmi.
  Úgy látom most sem érted.

  Az Sz-400 "egysége" 500 mrd USD. Ez nem tudod felosztani.
  Ebből a pénzből kijön 1 db.
  2 db 1 mrd USD.

  A kisebb és másfajta légvédelmi rendszerekből egy MIXET hozol létre és azok valódi ölési zónája bizony nagyobb azon célok ellen, ami VALÓBAN számít.
  De harckocsinál nincs másfajta mix. Kb. ugyanabból az összegből veszel egy hasonló MBT-t és kb. ugynazt.
 • Te nem érted. Kamion helyett nem vehetsz egy halom kis teherautót. Nem ugyanaz a kategória. Egyszerűen más ligában vannak. A mix. egyik eleme a nagy komplexum. Ahhoz, hogy a többi életképes maradjon kell ez is. Aki spórol az veszít. Ráadásul a minőségből mennyiség is kell. Az 1 mrd $ a mai viszonyok között már haditechnikában nem egy oltári nagy összeg, sajnos.
  A románoknál is most rendszeresítik a Patriotot.
  A harckocsikból meg vehetsz sokkal olcsóbbat, de más kategóriát.
  Ennyi.
 • ghostrider
  A PVO-nál rendszeresített 9M96M hatótávolsága 150 km.
  Akkor az orosz kezelők indikátorán rosszul ábrázolják?
  ;)

  [​IMG]
 • ghostrider
  Te nem érted. Kamion helyett nem vehetsz egy halom kis teherautót. Nem ugyanaz a kategória.
  Sehol nem állítottam, hogy ez nem így van. Csak az analógia nagyon rossz.

  Az ilyen analógiák helyett egész egyszerűen nem érted meg, hogy az Sz-400 iszonyatosan drága és nem skálázható az ára miatt. Ahhoz, hogy értelmes redundanciát kapján legalább 4-5 db kell belőle. Az meg olyan embertelenül sok pénz, amire igen kevés kereset van. Nézzed már meg kik vették meg eddig.

  India és Kína, a két legnagyobb népességgel bíró ország, ahol a költségek keveset számítanak. Meg Törökország politikai húzásként, de ha ott is reálisan megénzed megkkora területet tudna vele védeni a hegyek miatt és mennyi alacsony célcsat sűrűséget tud...

  És személy szerint sokkal többre tartom a PMU2-őt is, ha csak negyedannyiba kerül.
  Mert azonos költségből több célcsatornát, rakétát és redundanciát kapsz.

  A 2 tonnás rakéta értem én, hogy messzire repül, de valójában nem használható képessége harcászati vadászgépek ellen. Ha meg mindenre is nekiállsz lövöldözni vele, akkor igen hamar elfogy az igen drága rakéta... Mert a 3-4-5 perc repülési idő ezt jelenti, hogy ha érzékeled az indítást, akkor van idő reagálni pusztán süllyedéssel. Lényegében keró égetéssel és harcászati alárdeneltséggel - 1 rakéta.

  Melyiket könnyebb szerinted pótolni és feláldozni? Kerozint vagy 2 tonnás drága rakétát, amit egy ország gyárt a világon...?

  Egyszerűen más ligában vannak. A mix. egyik eleme a nagy komplexum. Ahhoz, hogy a többi életképes maradjon kell ez is. Aki spórol az veszít. Ráadásul a minőségből mennyiség is kell. Az 1 mrd $ a mai viszonyok között már haditechnikában nem egy oltári nagy összeg, sajnos.
  De, még most is az. Főleg akkor van baj, ha ebből mindösszesen két osztály jön ki.
  Gyakorlatilag semmiféle tartalék nincs. És a 90 fokos tűzív iszonyatosan nagy korlátozás egy dinamikus környezetben.

  A harckocsikból meg vehetsz sokkal olcsóbbat, de más kategóriát.
  Ez meg úgy téveszme, ahogy van.
  Az MBT az egyféle kategória. Az MBT-nek nem helyettesítője egy könnyű kerekes harckocsi, mert gyakorlatilag semmire sem képes, amire egy MBT.
  Az MBT lényege az, hogy 50+ éve csak ez van.
  Ez "A" harckocsi. Egy MBT ellen MBT kell.

  Ezzel szemben a kisebb, de szétszórt légvédelem kb. mindenre képes amire egy Sz-400 sőt, sokmindenben jobb annnál. Pl. stealth célok ellen.
  Csak az olyan elvetemülten nagy lőtávra nem, ami egy komoly ellenfél esetén amúgy sem használható ki. Mert a célpontok száma és manőverezőképessége olyan, hogy simán megéri az, hogy akár süllyedés után mission abort, mert a kerozin olcsóbb, mint a rakéta és könnyebb az utánpótlása. Emiatt a nagy HMZ egy illúzió, amit te valahogy nem vagy képes elfogadni. Csak azon az áron lehet az elnyomás is, hogy 2 tonnás rakétákat lövöldözöl el. Aztán, ha elfogy, akkor mit csinálsz?

  A kisebb rakéták esetén a rakéta repülési ideje és a horizont és más miatt ilyen nincs.
  Mert az sem tudod, hogy mitől kell távoltartani magad, az Sz-400-nál meg lehetséges.

  De pl. megkéreznéd, hogy itthon hány olyan híd van, amin át sem mehet a rakétákkal megrakott TEL?
  Mert az megrakva 40 tonna. Csak a rakéták 8 tonnát jelentenek...
 • HPASP: A Poliment-Redut rendszerrel kapcsolatosan írták a 9M96M rakéta 150 km-es hatótávolságát. Az M verzió valami nagyon új fajta, mert az eddig nem volt és csak a PVO részére gyártják. Az indikátorba mindenesetre szűken belefér.

  Molni: Az analógia nagyon is jó, csak Te bele vagy dzsinzsulva a NASAMS rendszerbe, ami a HAWK utódja. Egyszerűen nem érted meg, hogy miért vannak a nagyok és miért kell több rétegűnek lenni egy komoly légvédelmi rendszernek. Nincsen tökéletes, mindenre jó haditechnikai eszköz, a légvédelemben sem, ezért kell úgy alkalmazni, hogy a rendszer legyen minél hatékonyabb, mixelni kell őket. A világon harcászatilag sok országnak szüksége van (lenne) a nagy hatótávolságú komplexumokra, amik egyre drágábbak, ennek ellenére reális igény van rájuk, mással nem helyettesíthetők. Az, hogy nem mindenkinek van rá pénze, kit érdekel, attól még sok helyen hiányzik. Vajon Szíriában miért nem engedik használni.
  Magyarországnak 20 éve egy igen csak jelképes légvédelme van, a letolt gatya jellemezhetné. Amit fognak venni, (talán NASAMS 2), az sem lesz egy igazán teljes értékű rendszer, csak annak egy része. Sok évbe és nagyon sok pénzbe fog még kerülni, ha egyszer mégis talán megcsinálják, bár én szerintem soha nem lesz nekünk olyan. Egy igazán komoly, a mai kihívásoknak megfelelő légvédelmi rendszernek szüksége van a közepes/nagy kategóriájú komplexumokra. Akinek számít, az meg is veszi.
  Az orosz légvédelmet tervezők meg olyan hülyék, hogy nekik "csak" 70 db komplexum lesz az ezredeikben, amelyekben nemsokára megjelennek majd az SZ-350 közepes hatótávolságú komplexumok, vegyes ezredeket, dandárokat, hadosztályokat alkotva.
  Az Sz-400 2 tonnás rakétái a 10 tonnás VEGA rakétáit váltják, a 40N6 ráadásul ARH, ami elöl mehetsz a horizont alá, de nem sok haszna van. Szerintem a 48N6E2/3 rakétákat is nemsokára ARH rakéták váltják majd fel.
  Az, hogy valaki mit lövöldözik el feleslegesen, teljesen más kérdés. Azért tanulják több évig és gyakorolják, akiknek ez a munkája, hogy hogyan tervezzenek meg egy adott követelményeknek megfelelő légvédelmi rendszert és azt alkalmazzák is a legoptimálisabban.
  Cirka 150 km felett nem fognak "mezei" vadászrepülőgépekre lövöldözni. A nagy hatótávolságú rendszerekre szükség van, aki ezt nem tudja megvenni, az megy a levesbe.
  A komplexumonként egyidejűleg 90 fokos tűzívet meg engedd már el, a régebbinek ez a többszöröse. Nem ez a kritikus keresztmetszet. Nem egymagában harcol egy komplexum.

  "Ezzel szemben a kisebb, de szétszórt légvédelem kb. mindenre képes amire egy Sz-400...". Na ezen csak mosolyogni tudok.:)
  Felhoztad a hidakat. Szerinted melyiken tudnak közlekedni majd a Leopard-2A7+ harckocsijaink?
  MBT kategóriák. 40-50, 50-60, 60+ tonna. Egy kalap alá veszik őket, pedig nagyon nem mindegy. A másik az, hogy ott is megy a bohóckodás, hogy mivel tudják helyettesíteni őket.:hadonaszos:
 • ghostrider
  Molni: Az analógia nagyon is jó, csak Te bele vagy dzsinzsulva a NASAMS rendszerbe, ami a HAWK utódja
  Ezt is félreérted. Nem a NASAMS-ba. Ha az kérdeznéd, hogy 2xSz-400 vagy 3xSz-350 csont nélkül, simán, bármikor az utóbbira zavaznék.

  Egyszerűen nem érted meg, hogy miért vannak a nagyok és miért kell több rétegűnek lenni egy komoly légvédelmi rendszernek.
  De értem. És ez azon országok számára, akinek légvédelem kell lényegtelen. Nagyon sok plusz pénzért nagyon keveset ad a rendszer.
  Az Sz-400 egy olyan rendszer kifutása, amit még a Szu idején álmodtak meg, annak minden gigantomán mániájával és a jenki szuperhatalom ellen. Ennek minden hátrányával.

  Amit fognak venni, (talán NASAMS 2), az sem lesz egy igazán teljes értékű rendszer, csak annak egy része.
  Ez a teljes értékű egy jelentéstartalom nélküli kijelentés, kvázi értelmezhetetlen. Mert akkor szerinted a világos gyakorlatilag szinte senkinek nem volt teljes értékű légvédelme, ami LOL kijelentés a javából.

  A NASAM2 valódi öltési zónája messze felülmúlja minden korábbi csapatlégvédelmi eszközét - igen a Krug-ot is - sőt, a Volhov HMZ-t is. Lényegében itthon a két Vega célcsatornát leszámítva soha nem is volt nála nagyobb. Ami volt, az is telepített volt, a kevés Krug meg harcászati vadászgépek ellen nagyon kérdéses, hogy mire lett volna képes élesben. Lehet, hogy működött volna, lehet, hogy nem. Egy max. 6G-t húzó rakéta kimanőverezése gyakorlatilag semmiféle erőfeszítést nem igényel egy 4. gen géptől. Ha látja azt, akkor kb. csak akkor nem tud kitérni előle, ha nem vesztette el korábban minden mozgási energiáját.

  Az orosz légvédelmet tervezők meg olyan hülyék, hogy nekik "csak" 70 db komplexum lesz az ezredeikben, amelyekben nemsokára megjelennek majd az SZ-350 közepes hatótávolságú komplexumok, vegyes ezredeket, dandárokat, hadosztályokat alkotva.
  Ha nincs másod, csak Sz-300/400, akkor abból lesz több. Megjegyzem az Sz-350 az Sz-300PSz-eke fogja leváltani első körben.
  Tehát az új koncepció kiszorítja a régit és az Sz-400 nem váltotta le az összes Sz-300-at és bizony annak gyártása hamarosan megszűnik.

  Ezek a "hülyék" nem hagyományos rávezető állomásos légvédelemmel cserélik le a meglevő tengernyi Sz-300PSz és PM1-et, hanem Sz-350-nel. Ha annyira frankó, akkor miért is nem az Sz-400 gyártása folytatódik...? Ezt kérlek magyarázzad már meg, tényleg érdekelne...

  Az Sz-400 2 tonnás rakétái a 10 tonnás VEGA rakétáit váltják, a 40N6 ráadásul ARH, ami elöl mehetsz a horizont alá, de nem sok haszna van.
  Csak, ha van kellő számú AWACS, ami a horizont alá is vezeti a rakétát, mert ki ne találd már, hogy a lehetséges fenyegetés irányában ki tud tolni annyira AWACS-et úgy, hogy azt nem veszélyezteti a lelövés. A 40N6 inkább a low level CM-ek elleni területvédelmet biztosítja és nem azt, hogy majd 300 km-re levő 4-5 km-en repülő vadászgépet csapjon el. A lassú CM-ek elcsapására nem kell most teliszórni a világos radarral és indítóval. Csak azért a 40N6 árára is kíváncsi lennék...

  Szerintem a 48N6E2/3 rakétákat is nemsokára ARH rakéták váltják majd fel.
  Navajon miért van az, hogy a 9M96 rakétát is képes használni az Sz-400? Csak nem arról van szó, hogy kismagasságú célok ellen, amit a kismagasságú radar vagy más ellen, amit lát az ezred/dandár radar, akkor az Sz-400 is 360 fokos tűzívvel rendelkezzen...?

  Ahogy már írtam. Sokkal több értelme van a kisebb, de több rakétának. Mert sokkal olcsóbb radar elég hozzá és, ha széttelepíti ez ember 30-30 km-re mindkét irányban, akkor a 120 km-es HMZ is 180 km tája. Amit az Sz-400 papíron se tud nagyon, mert kb. zavarásmentes környezetben tud eddig talán vadászgépet követni az adatok alapján.

  Cirka 150 km felett nem fognak "mezei" vadászrepülőgépekre lövöldözni.
  Szuper. Akkor tehát te magad írod le, amit én is levezettem. Akkor áruld már el, hogy nekünk pl. mi a búbánatra lenne jó a méregdrága Sz-400 ennek fényében...?

  A nagy hatótávolságú rendszerekre szükség van, aki ezt nem tudja megvenni, az megy a levesbe.
  Ez ebben a formában totál mulatságos kijelentés. Pl. ahol a domborozat eleve lehetetlenné teszi a hatalmas HMZ kihasználását, az mit erőlködjön ezzel...?

  A komplexumonként egyidejűleg 90 fokos tűzívet meg engedd már el, a régebbinek ez a többszöröse.
  Nem ez a kritikus keresztmetszet. Nem egymagában harcol egy komplexum.
  Csudajó, ha nem magát az Sz-400-at kell védeni vagy az igen kevés Sz-400-sasokat egymás mellé kell letenni, akkor ennek mi értelme? 1 mrd USD-ből akkor pl. Magyarországnak lenne 2 db Sz-400 osztálya, ami mindig egymáshoz közel kéne lennie és, ha egyik kiesik akkor hujjuj... Mert akkor van egy olyan eszközöd, ami egy 90 fokos zónában tüzel, de addig más irányban nem. És mivel te mondod, hogy 150 km-re úgy sem tüzel, akkor mire is jó ez...?

  Miért is jobb ez azzal szemben, ha a NASAMS 2 ebből letesz mondjuk 12 db 50 km-es zónát és sok radart és a minden fedez mindenkit és a támadónak lövése sincs hol vannak a fenyegtések, az indítók. Ja, és nem 40 tonnás szörnyek mozognak, hanem 10 tonnás járművek. Kb. Vagy annyi sem.

  "Ezzel szemben a kisebb, de szétszórt légvédelem kb. mindenre képes amire egy Sz-400...". Na ezen csak mosolyogni tudok.:)
  Cuki az, hogy szelektíven idézel...

  Ezzel szemben a kisebb, de szétszórt légvédelem kb. mindenre képes amire egy Sz-400 sőt, sokmindenben jobb annnál. Pl. stealth célok ellen.
  Csak az olyan elvetemülten nagy lőtávra nem, ami egy komoly ellenfél esetén amúgy sem használható ki.
  Azt lazán elengeded, hogy stealth célok ellen az Sz-400 egy röhejesen elavult cucc. Igen, az. Mert tudod merre kell minimalizálni a RCS-t.
  A jövőben meg ezzel is számolni kell.

  Felhoztad a hidakat. Szerinted melyiken tudnak közlekedni majd a Leopard-2A7+ harckocsijaink?
  Mitől lett nagyhirtelen csapalégvédelem az Sz-400?
 • Elbeszéltek egymás mellett, és ráadásul mindkettőtök véleményével egyet is értek.
  [​IMG]
  Valahol a tán a vita tárgya az, hogy megéri-e (kell-e) nagy-hatótávolságú légvédelmi komplexumokra költeni?

  A történet valahol a fagyos távol-keleten indul, ahol Vlagyivosztok légterét menetrendszerűen megsértette a Kadenáról érkező SR-71 felderítőgép.
  Az Sz-200D Dubna (300km hatótávolságú komplexum) pont nem érhette el a fordulóban Mach3.2 sebességgel száguldó Habu-t.
  A megoldás az lett, hogy a kikötő előtti "Russzkíj - Orosz" szigetre egyedi megoldásként egy kihelyezett indító komplexumot (VZRB) építettek, 100km-re az RPC-től.
  Ezzel a megoldással a Vlagyivosztoki Sz-200D Dubna + VZRB képessé vált elvileg 400km távolságba tüzelni.

  [​IMG]

  [​IMG]
  A Brezsnyevi érában Dmitríj Usztyinov célja (pont mint McNamara-é) a katonai komplexumban egyszerű volt, limitálni a típusok számát, lehetőleg a fegyvernemek között is.
  Tehát az Sz-300 komplexumnak tudnia kellett mindent amire az Sz-25/75/125/200 képes.

  [​IMG]

  Idén megtörtént a nagy pillanat, D.F. Usztyinov 70-es évek eleji utasítása szerint az Sz-400 Triumf a 40N6 rakétával eléri a 380km maximális indítási távolságot, bemutatták azt a szerbeknek, és törökország már exportban meg is kapta.
  Habu-t azóta már rég kivonták, Vlagyivosztokban meg megépült a híd a Russzkije szigetre, így az egykori VZRB helyén most autópálya halad.

  Nekem személy szerint nagyon teccik az Sz-400 Triumf, és a nagy hatótávolságú rakétája, ami hasonló mint a legendás F-14+Phoenix páros.
  Azt mégis elengedték azt az amcsik a rövidebb lábú AMRAAM kedvéért.

  De ha őszinte akarok lenni, akkor legjobban a BOMARC kellene hogy teccen.
  [​IMG]

  420 tengeri mérföld hatótávolság. (780km)
  1960-tól rendszeresítésre került, tűzvezető lokátor nélküli, elosztott irányítással.

  1971-ben mégis utód nélkül vonták ki.

  A kérdés számomra az marad, hogy tényleg szüksége lenne-e (Magyarországnak) nagy-hatótávolságú légvédelmi komplexumra?

  Szerintem nem.

  Helyette inkább nagy területet lefedő, 360°-os tüzelést lehetővé tévő, egyfokozatú (közepes) komplexumokban kellene szerintem gondolkoznunk. (NASAMS-2)
  Szintén nem elvetendő nézetem szerint pár kiemelt lokáció védelme ballisztikus rakéták csapásaival szemben. (???)
 • Hpasp
  Elbeszéltek egymás mellett, és ráadásul mindkettőtök véleményével egyet is értek.
  [​IMG]
  Valahol a tán a vita tárgya az, hogy megéri-e (kell-e) nagy-hatótávolságú légvédelmi komplexumokra költeni?

  A történet valahol a fagyos távol-keleten indul, ahol Vlagyivosztok légterét menetrendszerűen megsértette a Kadenáról érkező SR-71 felderítőgép.
  Az Sz-200D Dubna (300km hatótávolságú komplexum) pont nem érhette el a fordulóban Mach3.2 sebességgel száguldó Habu-t.
  A megoldás az lett, hogy a kikötő előtti "Russzkíj - Orosz" szigetre egyedi megoldásként egy kihelyezett indító komplexumot (VZRB) építettek, 100km-re az RPC-től.
  Ezzel a megoldással a Vlagyivosztoki Sz-200D Dubna + VZRB képessé vált elvileg 400km távolságba tüzelni.

  [​IMG]

  [​IMG]
  A Brezsnyevi érában Dmitríj Usztyinov célja (pont mint McNamara-é) a katonai komplexumban egyszerű volt, limitálni a típusok számát, lehetőleg a fegyvernemek között is.
  Tehát az Sz-300 komplexumnak tudnia kellett mindent amire az Sz-25/75/125/200 képes.

  [​IMG]

  Idén megtörtént a nagy pillanat, D.F. Usztyinov 70-es évek eleji utasítása szerint az Sz-400 Triumf a 40N6 rakétával eléri a 380km maximális indítási távolságot, bemutatták azt a szerbeknek, és törökország már exportban meg is kapta.
  Habu-t azóta már rég kivonták, Vlagyivosztokban meg megépült a híd a Russzkije szigetre, így az egykori VZRB helyén most autópálya halad.

  Nekem személy szerint nagyon teccik az Sz-400 Triumf, és a nagy hatótávolságú rakétája, ami hasonló mint a legendás F-14+Phoenix páros.
  Azt mégis elengedték azt az amcsik a rövidebb lábú AMRAAM kedvéért.

  De ha őszinte akarok lenni, akkor legjobban a BOMARC kellene hogy teccen.
  [​IMG]

  420 tengeri mérföld hatótávolság. (780km)
  1960-tól rendszeresítésre került, tűzvezető lokátor nélküli, elosztott irányítással.

  1971-ben mégis utód nélkül vonták ki.

  A kérdés számomra az marad, hogy tényleg szüksége lenne-e (Magyarországnak) nagy-hatótávolságú légvédelmi komplexumra?

  Szerintem nem.

  Helyette inkább nagy területet lefedő, 360°-os tüzelést lehetővé tévő, egyfokozatú (közepes) komplexumokban kellene szerintem gondolkoznunk. (NASAMS-2)
  Szintén nem elvetendő nézetem szerint pár kiemelt lokáció védelme ballisztikus rakéták csapásaival szemben. (???)
  Ez mind tiszta sor, a HTÖ-ben is benne van ez.
  Bár számomra homályos az, hogy az SR-71 ellen mekkora lett volna a HMZ, ha az keresztben elhaladó cél. A Vega HMZ alapján sokkal kisebb.
  Meg, ha jól értem ennek csak háború esetén lett volna bármi jelentősége, mert akkor tartotta volna távol az SR-71-et. Békeidőben elhúzott a Szu-hoz amilyen közel tetszett a nemzetközi légtérben...
 • molnibalage
  Ez mind tiszta sor, a HTÖ-ben is benne van ez.
  Bár számomra homályos az, hogy az SR-71 ellen mekkora lett volna a HMZ, ha az keresztben elhaladó cél. A Vega HMZ alapján sokkal kisebb.
  Meg, ha jól értem ennek csak háború esetén lett volna bármi jelentősége, mert akkor tartotta volna távol az SR-71-et. Békeidőben elhúzott a Szu-hoz amilyen közel tetszett a nemzetközi légtérben...
  A Habu, ahhoz hogy értékelhető fotót csináljon a Vlagyivosztoki flotta kikötőről, az Észak-Koreai/Kínai/Szovjet hármas határnál mindíg a szovjet oldalra csúszott a fordulóban, úgy 15~20km-re. Ez elvileg lehetőséget teremtett a szovjetek részére a tüzelésre, amennyiben a politikai vezetés erre igényt tart.
  Technikailag az Sz-200D + VZRB erre képes lehetett volna.
  A politikai vezetés erre nem tartott igényt.

  SAMSIM-ben kipróbálható...
  :D
 • Hpasp
  A kérdés számomra az marad, hogy tényleg szüksége lenne-e (Magyarországnak) nagy-hatótávolságú légvédelmi komplexumra?
  Szerintem nem.
  Szerintem sem. Főleg ennek fényében.

  [​IMG]
 • boki
  [​IMG]
  Bevallom ezt nem értem. Ilyen kis légtérzár? Ok, hogy 60 km magasságig, de egy ekkora kinematikai hatótávolságú rakétánál ez hogyan...?

  Senki nem emlékszik a tragikus ukrán utasszállító lelövésére a Vegával...?

  A következő kép alapján a célanyag meg jó magasan van, mert emelkedik a rakéta, mint a veszett fene, ergo ha bármi gáz lenne és nem találja el a célt, az a rakéta kirepülne abból a zónából, amit a lezárt légtér mutat. Több száz km-re landokna az a rakéta...
 • Hpasp
  A Habu, ahhoz hogy értékelhető fotót csináljon a Vlagyivosztoki flotta kikötőről, az Észak-Koreai/Kínai/Szovjet hármas határnál mindíg a szovjet oldalra csúszott a fordulóban, úgy 15~20km-re. Ez elvileg lehetőséget teremtett a szovjetek részére a tüzelésre, amennyiben a politikai vezetés erre igényt tart.
  Technikailag az Sz-200D + VZRB erre képes lehetett volna.
  A politikai vezetés erre nem tartott igényt.

  SAMSIM-ben kipróbálható...
  :D
  A vietek Sz-75össel belelőttek.
 • Idén a Keleti katonai körzetben két új Sz-400 rakéta ezredet, és két új Buk-M1-2 komplexumokkal felszerelt osztályt állítottak fel.
  [​IMG]

Ugrás a fórum topichoz