|

Aláírásra kész az indiai Sz-400 beszerzés

Indiai sajtóértesülések alapján a védelmi beszerzések koordinálásáért felelős tanács áldását adta azon kisebb módosításokra, melyek a legutóbbi indiai-orosz találkozón merültek fel az orosz légvédelmi rendszer beszerzése kapcsán. Így ha minden igaz már csak a kormány legfelsőbb szintjein kell meghatározni a szerződés aláírásának időpontját. Ezen formális eseményre nem kizárt, hogy a várhatóan októberre időzített indiai-orosz éves csúcstalálkozó ideje alatt kerül majd sor.

Sz-400 komplexum Szíriában ,

India egyébként 2015 októberében lépett az esetlegesen Sz-400 légvédelmi rendszer beszerzésig vezető útra, majd 2016 októberében a két fél megállapodásra jutott, hogy India 5 ütegnyi mennyiséget vásárol Oroszország aktuálisan elérhető legpotensebb légvédelmi rendszeréből egy potenciálisan 12 milliárd Dollárt elérő csomag részeként. Az Sz-400-asokról szó szerződés előkészítése azóta folyamatban volt és mostanra úgy tűnik, hogy Washington India felé kommunikált ellenérzései ellenére végső jóváhagyást kaptak az 5,5 milliárd Dollárt taksáló szerződés paraméterei.

Korábbról rendelkezésre álló információk alapján egy esetleges szerződéskötést követően India a tinta megszáradását követő 24 hónapon belül birtokba veheti az első komplett üteget, míg a teljes mennyiség leszállítása 5 év alatt kell megtörténjen.