|

Hadrendbe állt a QTS-11

Hszi Csin-Ping megtekinti a fegyvert a katonák kezében. A kínai állami televízió híradója,

2014 tavaszán adtunk utoljára hírt róla, hogy a kínai médiában feltűnt egy saját fejlesztésű OICW (Objective Individual Combat Weapon) kategóriájú fegyver. Ilyen fegyver fejlesztésébe több fejlett hadiiparral rendelkező ország is belefogott viszont a kezdeti fejlesztések után a programokat valamiért leállították. A legismertebb ilyen fegyver az amerikai XM29 volt, de megemlíthető még a francia PAPOP és végül a dél-koreai Daewoo K11. Ez utóbbi érte el eddig a legnagyobb sikert, mivel ha korlátozott számban is, de rendszeresítésre került.

Kína esetében nem lehetett tudni, hogy mi lesz a fegyver sorsa. Nagyon ritkán megjelentek róla képek, de nem lehetett eldönteni, hogy végül rendszeresíteni fogják, vagy csak kipróbálták ők is, de vérül inkább elállnak mellőle?

Fegyver a gyakorlatozó katonák kezében. Érdemes megfigyelni, hogy a gránátvetőnél elhagyták a tölténytárat. Így a fegyver egylövetűvé vált, viszont jóval kisebbre lehetett építeni. A kínai állami televízió híradója,

A válaszra mostanáig kellett várni. A kínai haderő az évet általában nagyszabású hadgyakorlatokkal kezdi, melyet idén maga Hszi Csin-Ping nyitott meg a csapatok előtt tartott beszédével. A híradásokban, melyek a beszédet közvetítették, feltűnik ez a fegyver is több másik mellett a harcoló alakulatok kezében. Ez már biztos jele annak, hogy a fegyver már túlesett a csapatpróbákon és ha nem is terjed el még széles körben, de az elit egységeket elkezdték már velük felszerelni.

Alább a kínai állami televízió híradója, melyben láthatóak a katonák, amint a fegyverrel gyakorlatoznak: