|

NATO: következménye lesz a török Sz-400 beszerzésnek

A NATO részéről nem első alkalommal érkezik utalás Ankara irányába, hogy mindenki azt csinál, amit akar, de azért az mégsem lesz jó, ha nem NATO kompatibilis légvédelmi rendszerrel kacérkodnak. Ilyen kommunikáció zajlott, mikor kínai rendszerrel szemeztek, de ugyanez fennáll az orosz Sz-400 miatt is, melynek beszerzéséről cirka 3 hónappal ezelőtt, júliusban állapodtak meg Moszkvával – és ami kapcsán most ismét jelzett a NATO.

Fotó: Vitalij Kuzminy ,

Petr Pavel tábornok, korábbi cseh vezérkari főnök, jelenleg a NATO katonai bizottságának elnöke nemrégiben úgy nyilatkozott szakújságíróknak, hogy bár természetesen minden nemzet szabadon gondoskodhat saját védelmének módjairól, vállalnia is kell a döntései következményét. A tábornok hozzátette, hogy álláspontjuk szerint szövetségesek között szükségszerűk az ilyen egyeztetések, ellenérvek és a lehetséges nehézségek megtárgyalása.

A nem NATO kompatibilis légvédelmi rendszer beszerzése kapcsán a NATO részéről korábban is volt kommunikálva a sajtóban, hogy ezáltal Törökország elzárja magát a NATO integrált légvédelmi rendszerébe kapcsolódás elől, mely nekik, de a szövetségeseiknek is nehézségeket okozhat.

Az orosz rendszer Ankara általi hadrendbe állítása kapcsán vannak olyan hangok is, melyek felvetik, hogy az F-35 programban partner Törökország kapcsán ez milyen jellegű biztonsági kockázatokat jelent, szivároghat-e az Sz-400 rendszeren keresztül érzékeny adat nem megfelelő helyekre az 5. generációs vadászbombázó képességeiről.