|

Tucatnyi UH-1Y helikoptert vásárolnának a csehek

A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA)  által közzétett sajtóanyag alapján Washington részéről megvan a zöld lámpa 12 db UH-1Y Venom típusú helikopter Prágának történő értékesítéséről.

A Yankee az UH-1 család legújabb tagja Bell Helicopter,

A hivatalos nevén Venom, de Yankee és Super Huey néven is futó UH-1Y az UH-1N Twin Huey-nak a kor elvárásainak megfelelő szintre hozott változata, melyből egyelőre még csak az Egyesült Államok tengerészgyalogsága vásárolt be magának.

Abban az esetben, ha realizálódik a cseh beszerzés, akkor az nagyjából 575 millió Dollárjába fog kerülni Prágának. Ezért az összegért a 12 db menetkész forgószárnyas mellé jár 1 db tartalék hajtómű és 1db  tartalék GPS szett. A csehek természetesen nem feledkeztek meg az „extrákról” sem, így a csomagban benne vannak olyan, ma már nem kihagyható dolgok, mint a radar és lézer besugárzás, illetve rakéta közeledés jelzők. Illetve az ezekhez társított infracsapda vető és dipólszóró. De említésre érdemes még a gép orrában elhelyezett Brite Star Block II-es FLIR képalkotó és célmegjelölő rendszer is. Arról nem szól a közlemény, hogy utóbbiakból mekkora mennyiséget vennének a csehek.

A cseh haderő forgószárnyas vonalon jelenleg lengyel (PZL W-3 Sokół) és orosz (Mi-8, Mi-17, Mi-171, Mi-24) helikopterekkel rendelkezik.