|

Boxer – British by Birth

Kijelenthetjük, hogy nem tétlenkedett a Rheinmetall Defence marketing gépezete mikor a Londonban megrendezett Defence and Security Equipment International (DSEI) szakmai kiállításra felkészülés zajlott. Ez persze nem véletlen, hiszen a német vállalat a Boxer harcjárműjét szeretné az angol haderő színeiben is látni. A Londonban kétévente megrendezett szakkiállításra speciális festésmintájú Boxerrel és szlogennel készültek: az angol Mechanised Infantry Vehicle (MIV) programot célzó Rheinmetall az Egyesült Királyság zászlajába öltöztette a Boxert és mellécsapta a British by Birth, azaz születése szerint brit szlogent utalva arra, hogy a Boxer program születésekor Anglia is résztvevője volt a programnak, abba fektetett már anyagiakat.

A németek megadták a módját Rheinmetall,

A British by Birth szlogen létjogosultsága címszavakban: a manapság német-holland koprodukcióként ismert Boxer a 90-es évek második felében angol-francia-német közös projectként indult. 1999-ben a franciák kihátráltak, hogy saját útjukat járva megszülessen a VBCI. 2001-ben csatlakoztak a hollandok, így ismét 3 résztvevős lett a project egészen 2003-ig, mikor is az angolok döntöttek, hogy külön utat járva keresik a haderejük számára a megoldást. 2007-ben az évek alatt több változáson is átesett Future Rapid Effect System nevű programban kerekes harcjármű vonalon ismét feltűnt a Boxer, a francia VBCI és a 2008-ra preferált megoldásként megnevezett General Dynamics Piranha V mellett. A magát nyeregben érezhető General Dynamics-ot 2008 végén, részben költségvetési okokból kikosarazták. Az azóta eltelt lassan 1 évtized alatt döntés azóta sem született ezen járműkategóriában.

Fórum hozzászólások

 • Ha valaki a saját iparának bevonásával szeretné rendszeresíteni a Boxert, akkor mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. Az ausztrálok 211 darab Boxert rendszeresítenek, ebből 25 Németországban készül, a többi pedig Ausztráliában lesz összeszerelve, részben helyi beszállítók alkatrészeiből, részegységeiből. Mintegy 3,2 Mrd ausztrál dollár a Land 400 Phase 2 program költsége (nem számítva megelőző tesztelés, értékelés költségeit). Ez kb. 9,1 millió EUR-t jelent darabonként, melyből 133 lesz csak felderítő Lance 1 toronnyal, a többi az más modullal készül.
  https://www.defenceconnect.com.au/l...ntract-to-boost-queensland-defence-sme-sector

  Az ausztrál kormány 1450 munkahely létrehozását reméli a járművek összeszereléséből, bár az nem világos, hogy ez csak a Boxer vagy esetleg a Phase 3 ban érintett IFV-k összeszerelésére is vonatkozik.
  https://www.defence.gov.au/CASG/EquippingDefence/Land 400.asp

  [​IMG]

  A festés nekem tetszik, a zöld itt látványosan passzol.
 • A brit beszerzés még nagyobb mennyiségre szól, szintén saját összeszerelésben, hazai gyártók bevonásával. A darabár itt nehezebben értelmezhető, mert "több, mint 500" darabról szólnak a híradások, mintegy 2,8 Mrd font értékben. Ez mai árfolyamon kb. 6,1 millió EUR/darabot jelent. A pontos mennyiségről és az egyes változatokról, specifikációkról nem találtam információt. Ekkora mennyiségnél a gyártó a Rheinmetall, valószínűleg nagyon rugalmas volt. Ezzel az üzlettel a Boxer a NATO legfontosabb és legelterjedtebb 8x8-as harcjármű családjává válhat a jövőben.

  Jól jönne ehhez egy új rendszeresítő NATO tagország .... :cool:

  [​IMG]

  https://www.gov.uk/government/news/28bn-armoured-vehicle-contract-secured-for-british-army

  https://dsm.forecastinternational.c...y-of-defence-inks-3-6-billion-boxer-contract/


  Korábban a britek részt vettek a Boxer kifejlesztésében, de kiszálltak. Most rendszeresítik a német-holland közös fejlesztés eredményét.

  [​IMG]

  [​IMG]

  https://www.thinkdefence.co.uk/boxer-armoured-vehicle-british-army/
 • Ezen árak alapján a magyar mennyiséget és a fegyverzetet is figyelembe véve 7 és 8 miió euró közé jönne ki nekünk a Boxer beszerztés.

  Ennél szerintem értelmesebb és hasznosabb lenne +25% költséggel még egy nehéz dandárt felállítani Hiúz alapon.
 • mindenen kívül
  A Boxer árával kapcsolatban (hátha érdekel minket) :
  - A litván szerződés 88 db harcjárművet tartalmaz 390 millió EUR-ért. Így kb. 4,43 millió EUR a darabár (izraeli torony, 30 mm-es gépágyú, Spike ATGM állvány).
  - Kiképzés, logisztika még nem tiszta nekem, annyit tudni, hogy 2017 óta már két használt német kiképző járművön megkezdődött az állomány átképzése.
  - A két zászlóaljban 84 darab harcjármű, négy darab vezetési pont lesz és kapnak három vezetési modult is kiképzéshez.

  [​IMG]

  https://www.defenseworld.net/news/2...s_Ordered_88_Boxer_Infantry_Fighting_Vehicles
  https://esut.de/en/2019/06/meldunge...kampffahrzeuge-boxer-an-litauen-ausgeliefert/

  2016-ban irtak ala a litvanok, kis mennyiseg. Egyreszt teljesen mas volt a helyzet, mareszt elotte kaptak surplus PzH 2000-ket gyakorlatilag ajandekba, harmadreszt a nemetek ott gyakorlatoztak allandoan Crime elfolgalasatol kezdve, Boxerestol, PzHstul.
  Szerintem ennel joval magasabb a standard ara, ugyanakkor ha nalunk raknak ossze a vegen, akkor azzal lehet, hogy ugyanide esne a vegosszeg...? Egy biztos, ez meg a Patriaknal is olcsobb ar volt.
 • Negan
  Speciel az ejtóernyóseit dobta át hidfót foglalni a csatornán,és azok fedezete alatt keltek át a hk-ik,2nap múlva.Utána viszont megerősitett hk század hcsop-okkal portyázott.Szóval mikor hogy.De többnyire a hk-k vitték a primet,és az eitóernyósök biztositottak,gyalogságként.Részletesen igy fejből én sem tudom.Mig kitört a csatornához,több hk csatát is vivott,de volt gyalogsági harc is.De neki 6zl hk-ja volt,meg egy szinte hk háborúra termett hadszintere.És igazábol az elfelejtett nevű kollégájának nagyon sokat köszönhetett,aki nagyon kemény harcokban lekötötte az egyiptomiakat,hogy neki legyen lehetősége átkelni a csatornán.

  Nem hibáztatom azért a katonákat,hogy mekkora a hadsereg.Még azért sem,hogy mire készitik fel.De abban már nem büntelenek,hogy milyen a sereg.Az okát meg talán kedvenc Perjés idézetem elég jol magyarázza.Legalábbis szerintem.

  A vajdát inkább hagyjuk,mert Mack türelme is véges.
  Nem tudjuk,hogy milyen is lesz a sereg.Pont.Én nem láttam semmilyen fix hadrend tervezetet.Csak a már ismert beszerzésekböl következtetünk.Ha látnánk a hadrendet,a felszereléslistát,akkor tudnánk abbol megitélni,hogy mire lesz jó a sereg.Ami biztosnak látszik,hogy semmiféle hk hadműveleti harcászatra alkalmas erő nem lesz.Tatai "nehéz" dd csak egy gépesitett dd lesz.És még arrol se tudjuk,hogy 2 vagy 3 g.zl lesz e hozzá?Ami biztos,hogy ekkora,és ilyen jellegű sereggel a klasszikus páncélos harcászatot úgy el kell felejteni,ahogy van.Nincs mivel.Legalábbis a hirdetett önálló honvédelmi szerepkörben.
  Mert valahol akárhol,beillesztve egy nagyobb sereg struktúrájába,már alkalmas lesz a klasszikus gépesitett gyalogsági feladatok ellátására.(szerintem erre is készül.NATO felajánlásra,és nem "pirézek",meg akárkik elleni honvédelemre)
  Mit értesz "hadműveleti harcászat" alatt? A hadművelet, nem harcászat és ez fordítva is igaz.
 • Parapitecus
  Mit értesz "hadműveleti harcászat" alatt? A hadművelet, nem harcászat és ez fordítva is igaz.
  A hadászat és harcászat közötti szint a hadműveleti szint.
  Nevezik hadműveleti-művészetnek/hadműveleti-harcászatnak/nagy harcászatnak/kis stratégiának/kis hadászatnak
  De Te nem katona vagy?Finoman szólva illene tudnod ilyesmit....
 • Negan
  A hadászat és harcászat közötti szint a hadműveleti szint.
  Nevezik hadműveleti-művészetnek/hadműveleti-harcászatnak/nagy harcászatnak/kis stratégiának/kis hadászatnak
  De Te nem katona vagy?Finoman szólva illene tudnod ilyesmit....
  Lexikonból, idézve sem megfelelő. teljesen félrevezető ez az elképzelés, mármint, amit írtál. Abban viszont egyetértek veled, hogy finoman kellene tudnod a meghatározásokat.
 • Ha hazaérek kiírom az épp aktuális hivatalos meghatározásokat.Nem lesz meglepetés abban,hogy kinek van igaza,gondolom ezzel nem árulok el nagy titkot.
 • dudi
  Ha hazaérek kiírom az épp aktuális hivatalos meghatározásokat.Nem lesz meglepetés abban,hogy kinek van igaza,gondolom ezzel nem árulok el nagy titkot.
  Nekem, aki meg sem mukkant?:D
 • Parapitecus
  Lexikonból, idézve sem megfelelő. teljesen félrevezető ez az elképzelés, mármint, amit írtál. Abban viszont egyetértek veled, hogy finoman kellene tudnod a meghatározásokat.
  Majd Dudi leirja,hogy pontosan mi is van jelenleg a lexikonban.Én se tudom fejből.Mindenesetre a csatatéren végzet tevékenység a harcászati szint,a hadszintéren való ténykedés meg a hadműveleti szint.Ezt a magyar terminológia leginkább hadműveleti művészetnek nevezi,de nevezi hadműveleti harcászatnak is-spec én az utóbbi kifejezést szoktam használni.
  És nyugodtan kifejtheted,hogy szerinted miben és miért tévedek.És hozzáfűzheted,hogy szerinted mi volna a helyes
 • Jól kitoltatok velem,marha hosszú,be kellett kapcsolni a gépet mert be nem pötyögtem volna telefonnal!

  Harcászat:
  hdm-hc A hadművészet elméletének alkotórésze, a fegyveres küzdelem alapelméletének, a harcnak elmélete és gyakorlata. Megj.: az elmélete a szárazföldön, a levegőben és a tengeren folyatott harc objektív törvényszerűségeit kutatja és tanulmányozza, valamint kidolgozza előkészítésük és megvívásuk módját. A hadműveleti művészethez és hadászathoz viszonyítva alárendelt szerepet tölt be, célkitűzéseiket szolgálja, céljaik elérésé segíti. Minden haderőnemnek és fegyvernemnek – a sajátosságaiknak megfelelően – a harc megszervezésére és megvívására önálló elmélete és gyakorlata, azaz sajátos harcászata van. A harcászat felöleli a hadműveletek általános harcászatát, valamint a fegyvernemek és szakcsapatok sajátos harcászatát. Taktika E tactics TAC

  Hadászat:

  hdm-hc 1. A tudomány alkotó része, annak meghatározó területe, a fegyveres erők szervezetére, felkészítésére és alkalmazására, a katonai felső vezetők elméleti és gyakorlati tevékenységére, valamint a fegyveres erők egészének jelenségeire vonatkozó nézetek tudományos rendszere. 2. A legfelsőbb katonai vezetőség gyakorlati tevékenységének területe, amely felöleli az ország és a fegyveres erők háborúra való felkészítését és a fegyveres küzdelem vezetését.

  Hadműveleti művészet:

  hdm-hc Az erők alkalmazása stratégiai (hadászati) és hadműveleti célok elérése érdekében, hadászati műveletek, hadjáratok, nagyobb hadműveletek és a harc tervezésével, szervezésével és integrálásával. E operational art
 • dudi
  hadműveleti művészethez
  Ennek mi most a pontos definiciója?Én ezen kifejezés helyett használom a hadműveleti-harcászat kifejezést.(mint emlitettem,ezt a formát is használja/használta a magyar terminológia is)
 • Negan
  Ennek mi most a pontos definiciója?Én ezen kifejezés helyett használom a hadműveleti-harcászat kifejezést.(mint emlitettem,ezt a formát is használja/használta a magyar terminológia is)
  Utólag kiegészítettem vele mert láttam,hogy felmerült.Olyan,hogy hadműveleti harcászat nincs a szótárban.
 • dudi
  Utólag kiegészítettem vele mert láttam,hogy felmerült.Olyan,hogy hadműveleti harcászat nincs a szótárban.
  Ahoz képest,hogy egy orosz ürge egy komplett könyvet irt a hadműveleti művészet cimmel,elég karcsú.
  Talán pont azon könyv hatására a hadműveleti művészet kifejezés az elterjedtebb,mondjuk úgy,hogy hivatalosabb megnevezés.De használják a többit is,köztük a hadműveleti harcászat kifejezést is.Ez kb olyan,mint ahogy a gerillaháborút nevezik kisháborúnak,népi háborúnak,COIN hadviselésnek is.
  Most mondhatnám,hogy én azért használom a hadműveleti harcászat kifejezést mert jobban kifejezi a hadműveleti képesség és a csapatok harcászati képességeinek összefüggéseit,de valójában egyszerüen jobban tetszik,mint a szerintem kicsit fellengzós hadműveleti művészet szóösszetétel.
 • Negan
  Ahoz képest,hogy egy orosz ürge egy komplett könyvet irt a hadműveleti művészet cimmel,elég karcsú.
  Talán pont azon könyv hatására a hadműveleti művészet kifejezés az elterjedtebb,mondjuk úgy,hogy hivatalosabb megnevezés.De használják a többit is,köztük a hadműveleti harcászat kifejezést is.Ez kb olyan,mint ahogy a gerillaháborút nevezik kisháborúnak,népi háborúnak,COIN hadviselésnek is.
  Most mondhatnám,hogy én azért használom a hadműveleti harcászat kifejezést mert jobban kifejezi a hadműveleti képesség és a csapatok harcászati képességeinek összefüggéseit,de valójában egyszerüen jobban tetszik,mint a szerintem kicsit fellengzós hadműveleti művészet szóösszetétel.
  Az ugye megvan,hogy egy lexikonban csak definíciók avnnak amiknek a lényege a rövid tömör forma?
 • dudi
  Igazából nem értelek.Kerek perec leírtam amit és te meg nem fogadod el és a saját preferenciád az érv...
  Adtam rá magyarázatot,hogy a több ugyanazt jelölő kifejezésből miért pont ezt használom.A két kifejezés ugyan azt jelenti.Mivel magyar hadművészeti/hadtörténelmi irodalom is használja ugyanebben az értelemben,nem tartom problematikusnak,hogy per pillanat nem ez a szolgálati szabályzatban szereplő kifejezés-mert ettől függetlenűl hivatásos katona szakirók is használják a hadműveleti harcászat kifejezést is.
 • Negan
  Adtam rá magyarázatot,hogy a több ugyanazt jelölő kifejezésből miért pont ezt használom.A két kifejezés ugyan azt jelenti.Mivel magyar hadművészeti/hadtörténelmi irodalom is használja ugyanebben az értelemben,nem tartom problematikusnak,hogy per pillanat nem ez a szolgálati szabályzatban szereplő kifejezés-mert ettől függetlenűl hivatásos katona szakirók is használják a hadműveleti harcászat kifejezést is.
  Nem a szolgálati szabályzatból van de ez mellékes.
 • Negan
  Adtam rá magyarázatot,hogy a több ugyanazt jelölő kifejezésből miért pont ezt használom.A két kifejezés ugyan azt jelenti.Mivel magyar hadművészeti/hadtörténelmi irodalom is használja ugyanebben az értelemben,nem tartom problematikusnak,hogy per pillanat nem ez a szolgálati szabályzatban szereplő kifejezés-mert ettől függetlenűl hivatásos katona szakirók is használják a hadműveleti harcászat kifejezést is.
  Valószínüleg ugyanazon szakírókra hivatkozol, akik "ejtőlőszernek" nevezik a bombát. Tényleg jól hangzana"szőnyegejtőlőszerezés".

Ugrás a fórum topichoz