|

Kész az első francia MRTT

Az Airbus Defence and Space közleménye szerint szeptember 7-én végrehajtotta szűzfelszállását az első, Franciaország számára készült A330 MRTT légi-utántöltő repülőgép. A francia rendszerben Phénix névvel illetett, többfeladatú tankerből kilencet rendelt Párizs, további hármat pedig opcionálisan megrendelhet a következő években. Az első példányt egy sztenderd, Touluse-ban összeszerelt A330-asból alakították át a spanyolországi Getaféban. A csütörtöki első repülés 3 óra 25 percig tartott, és a személyzet beszámolója szerint minden a tervek szerint alakult, rendellenességet nem észleltek.

Az első francia A330 MRTT felszállása |Fotó: Airbus Defence and Space ,

Érdekesség, hogy a franciák első A330 MRTT-je a típus második olyan példánya, ami már az új, továbbfejlesztett konfigurációban készült. Ennek keretében strukturális módosításokat hajtottak végre a géptörzs több pontján, javítottak a repülőgép aerodinamikai jellemzőin (ezzel 1%-kal csökkentve az üzemanyag-fogyasztást), valamint modernizálták a fedélzeti elektronikát. A francia MRTT-k, azon túl, hogy képesek lesznek mind a merev csöves, mind pedig a hajlékony tömlős módszerrel légi-utántöltési feladatokat végrehajtani, átalakíthatók lesznek személy- vagy sebesültszállítóvá is. Előbbi konfigurációban 272 utas befogadására lesznek alkalmasak.

Az A330 MRTT-ből eddig 51 példányt rendelt nyolc ország, amelyek közül 28-at adott már át az Airbus Defence and Space. Franciaország várhatóan 2018-ban veheti át az első ilyen repülőgépét, a flotta pedig a 2020-as évek elejére válhat teljessé.