|

Újabb potenciális MiG-35 vásárlók a láthatáron

A héten zajlik Oroszországban az Army 2017 haditechnikai kiállítás és vásár, amely elsősorban a keleti haditechnikai eszközök rajongóinak szolgáltat érdekes és látványos újdonságokat. A fejlesztések bemutatása mellett azonban – ahogy a hasonló nyugati rendezvényeknél is megszokott – az üzlet is nagy hangsúlyt kap, a cégek lehetőséget kapnak termékeik reklámozására és a potenciális ügyfelekkel való tárgyalásra. Nem tesz másként az RSzK MiG sem, amely egyik legfőbb exporttermékét, a MiG-35-öst szeretné eladni – és meg is nevezett néhány lehetséges vásárlót.

A TASS hírügynökség számolt be róla, hogy a cég vezérigazgatója, Ilja Tarasenko az Army 2017-en elmondta: három ország illetékeseivel is tárgyalni fognak a rendezvény során a MiG-35 eladásáról. Egészen pontosan Peru, Banglades és Mianmar részéről érkeznek majd állami és katonai tisztviselők, közvetítendő országaik igényeit. Tarasenko hangsúlyozta, hogy nem ez lesz az első találkozásuk egyik féllel sem, ezért kifejezetten bizakodóan tekintenek mindhárom lehetséges üzletre.

A három ország közül Peru tekinthető a leginkább esélyesnek a MiG-35 rendszeresítésére: a dél-amerikai ország légiereje jelenleg is rendelkezik 19 MiG-29-essel, ezek helyére érkezne a modernebb változatú Fulcrum. Sőt, elképzelhető, hogy Lima a Dassault Mirage 2000P/DP gépeit is az orosz típussal váltaná le. Mianmar és Banglades esetében érdekes a helyzet: utóbbit már hírbe hozták a Szu-30SzME-vel is, és mint tudjuk, körülbelül 8 MiG-29-esük élettartam-hosszabbításon is átesett – ám az ország anyagi helyzete nem kifejezetten stabil és erős. Mianmar pedig szintén nem túl gazdag, viszont náluk nagyobb darabszámban (körülbelül 30 gép) áll még szolgálatban a MiG-29-es, amit a többi, jellemzően kínai gyártmányú harci gépükkel együtt lassan le kell cserélniük.

A MiG-35 eddig nem bizonyult kifejezetten sikeresnek az exportpiacon: egyedül Egyiptom vásárolt belőle 46 példányt. Ezek közül az elsőt idén áprilisban fotózták le.