|

Közös helikopterfejlesztést ajánl Oroszország

A kiöregedő Mi-8-asok leváltására a Kamov Ka-60 Kaszatka (Kardszárnyú delfin) típusú helikoptert és annak közös fejlesztését és gyártását ajánlja Oroszország India számára.

Hasonlóan a Ka-226-oshoz, az oroszok a Ka-60 típuscsalád fejlesztését és helyi gyártását is felajánlották az ázsiai ország számára. A francia Turbomeca Ardiden 3G gázturbinákkal szerelt forgószárnyast az indiai igényekre igazítanák, amennyiben az üzlet megköttetik.

Fotó: Vitalij V. Kuzmin ,

A francia közreműködéssel fejlesztett típus 2016 áprilisában hajtotta végre első repülését, várhatóan 2018-ban állhat hadrendbe. Első üzemeltetője az Orosz Légierő lesz, mely a Mi-8-asok pótlására 100 darabot vásárolt a típusból.

A katonai mellett a polgári piacban is nagyon bíznak, készítik a Ka-62 és Ka-64 típusjelzésű változatokat is. Előbbi egy áttervezett Ka-60 nagyobb kabinnal és szélesebb körű kompozit-használattal, ráadásul már végre is hajtotta első függeszkedő repüléseit, a tényleges szűzrepülésre várhatóan még idén sor kerül. A Ka-64 pedig a Ka-62 exportverziója amerikai General Electric T700/CT7-2D1 erőforrásokkal. A polgári változat várhatóan 2020-ra szerzi meg az EASA típusengedélyét.