|

Banglades Szu-30SzME gépek beszerzése mellett döntött?

Úgy tűnik tovább folytatódik Banglades légierejének modernizálása, ám a kiképző vonal Jak-130-asokkal erősítését követően ezúttal a vadászbombázó vonal kerülhet terítékre. A partner ezúttal is Oroszország, a típus pedig nem más, mint a Szu-30SzM exportváltozata, avagy a tavaly bemutatott Szu-30SzME.

Orosz forrásokra hivatkozó bangladesi sajtóinformációk alapján Dakkában 8 Szu-30SzME beszerzése mellett döntöttek, további 4 gépre szóló opciós joggal. Az árról és a szállítási határidőkről semmilyen információ nem áll rendelkezésre, annyit azonban tudni, hogy ahogy ilyen beszerzéseknél lenni szokott a csomag tartalmazza a hajózók, műszaki személyzet képzését. Na meg nem részletezett fegyverzetet.

Banglades légierejének vadászgép vonalas eszközparkja 2006-2013 között beszerzett kínai MiG-21 klónokból, (olasz FIAR Grifo-7-es radar másolatával felszerelt F-7BG, valamint a már elsősorban képernyős kijelzőkkel ellátott F-7BGI) illetve élettartam hosszabbított MiG-29-esből áll. A FlightGlobal adatbázisa alapján napjainkban 37 F-7-es és 8 MiG-29 áll hadrendben náluk.