|

Villámok jelentek meg a Baltikum felett

Az észt sajtó értesülései szerint legmodernebb vadászbombázóját küldte Észtországba az Amerikai Légierő.

Jelenleg az USAF 34. vadász századának 8 F-35-öse állomásozik az öreg kontinensen, ezek még április 15-én érkeztek Utah államból, a Hill légibázisról. Az 5. generációs „vasmadarakat” 250 fős személyzet is elkísérte vegyes állománnyal, a szintén a Hill légibázison házaló 466. század emberei is a csoport részét képezik.

Április 25-ig a gépek mindegyike a RAF Lakenheath légibázisán vendégeskedett, tegnap azonban ismeretlen számú példány áttelepült az Ämari légibázisra. Az Észtország északi részén található bázis szolgál a helyi légierő központjául, 2014-től pedig a kibővített baltikumi légi rendészet (Baltic Air Policing) keretén belül NATO gépeket is vendégül lát, 2015-ben baltikumi látogatásuk során itt szálltak meg az USAF F-22-esei is.

Hosszú útjukat követően megérkeztek a RAF Lakenheath légibázisra a 34. vadász század F-35A gépei | Fotó: U.S. Air Force/Tech. Sgt. Matthew Plew ,

Na de vissza a tárgyra: az F-35-ösök néhány hétig maradnak az országban, ez alatt kiképzőrepüléseket hajtanak végre az a szövetséges légierők térségben tartózkodó gépeivel. Az őrjáratozásban egyelőre nem vesznek részt, azonban ez is csak idő kérdése, 2020-tól pedig már állandó jelleggel tervezi Európában állomásoztatni legújabb típuást az USAF.

Eközben április 24-én a Fekete-tenger térségében is megjelentek a NATO modern vadászbombázói, a Brit Királyi Légierő Eurofighter Typhoon-ai a NATO Air Policing keretében őrjáratoznak majd a körzetben. 150 fős személyzet kísérte el a gépeket, akik szeptemberig maradnak Romániában a Mihail Kogalniceanu légibázison.