|

Patriottal erősítené légvédelmét Románia

A román védelmi minisztériumból származó közelmúltbeli hírek alapján keleti szomszédunk amerikai légvédelmi megoldásokkal, konkrétabban Patriot légvédelmi komplexumokkal kívánja ellátni légvédelmi alakulatainak egy részét.

Patriot légvédelmi komplexum Raytheon,

Nicolae-Ionel Ciuca román vezérkari főnök a Reuters értesülései alapján arról beszélt újságíróknak, miszerint a Patriotra Románia légvédelmi képességeinek fokozásának fontos elemeként tekintenek és a beszerzéssel kapcsolatos tárgyalásokat még az idei évben meg kívánják kezdeni az amerikai féllel. A Raytheon részéről megerősítették ezen román érdeklődést.

Bukarestnek vélhetően nem lesz gazdasági lehetősége az aktuálisan 7,6 milliárd dollár körülire taksált lengyel Patriot beszerzéshez mérhető bevásárlásra, ám egyelőre sem az amerikai, sem a román fél részéről nem áll rendelkezésre információ arról, mennyi Patriot üteg kerülne felállításra Románia haderejében.

Mint ismert lehet Románia ad otthont az Egyesült Államok Európába előretolt rakétavédelmi rendszer egy komponensének, náluk már aktív az AEGIS Ashore névre keresztelt radar.

Fórum hozzászólások

 • A lengyel légvédelem kiépítése veszélyben van

  2.

  A folyamatban lévő patthelyzet nagyon is befolyásolja az első Visztula kiszállítását,(mert a lengyelországi Patriotok IBCS-verziója a program első szakaszában a lengyel igényekhez igazítva (pl. Járművek). éri el az alapvető üzemkész állapotot De a Visztula legtöbb képességét, beleértve a lengyel korai figyelmeztető érzékelők, a tűz irányító radarok és a megfelelő konfiguráció integrálását, a második szakaszban kell bevezetni. Egy ilyen módosítással a Visztula második fázisa "megelőzné" az F-35-es vadászprogramot - amelyet,ellentételezés nélkül kötöttek meg.

  Hubert Stępniewicz, a PGZ igazgatóságának tagja megerősítette az ellentételezett kötelezettségek teljesítésére vonatkozó szerződések véglegesítésének késéseit:

  A tárgyalások lefolytatására törekszünk érdekeink legjobb védelmére, amely nem mindig felel meg az ellentételezés szolgáltatóinak érdekeinek. A PGZ szempontjából a legfontosabb a megfelelő megtérülés elérése, amelyet a Nemzetvédelmi Minisztérium és a Raytheon közötti ellentételezés eredményeként kell meghoznunk. A program eltolása a PGZ magas költségeivel jár, anélkül hogy garantálnánk, hogy képesek leszünk használni a megszerzett kompetenciákat, termékeket és szolgáltatásokat. A tárgyalások mindkét oldaltól bizonyos fokú rugalmasságot igényelnek, reméljük, hogy hamarosan megfelelő megoldást találunk


  A PGZ hatóságok képviselőjének nyilatkozata közvetetten megerősíti ezeket az információkat, amelyek azt mutatják, hogy a szigorúan üzleti (és nem műszaki) kérdések képezik a vita lényegét. Ismert azonban, hogy az ellentételezési megállapodások teljesítésétől függetlenül a Raytheon más üzleti megállapodásokat kötött a lengyel gyártókkal a Wisła programmal kapcsolatban. Az egyik a szerződés, amelynek értelmében 16 M903 hordozórakétát gyártanak a Huta Stalowa Wolában a lengyel Wisła rendszerek számára. E megállapodás hatálya azonban különbözik a beszámítási megállapodásban foglaltaktól, ezért végrehajtható a beszámítási kötelezettségek teljesítésére vonatkozó megállapodások véglegesítése előtt. A Wojskowe Zakłady Elektroniczne-nel kötött másik hasonló megállapodás a DLTM elektronikai modulokat érinti, amelyek az M903 hordozórakéta részét képezik.

  Mindez azonban nem változtat azon a tényen, hogy az állambiztonsági szempontból alapvető fontosságúnak elismert képességek létrehozását szabályozó, az ellentételezésből fakadó megállapodásokat nem lehetett véglegesíteni - nem azért, mert a lengyel vagy amerikai partnereknek nincsenek speciális képességeik, de nem tudtak megegyezni abban, hogy mik az együttműködés feltételei. Felmerül a kérdés - miért, mivel a „iker” csomagot Lockheed Martinnal több mint egy évvel ezelőtt írták alá?

  Az eltolódó tárgyalások holtpontja a korábban ismertetett okokból valamilyen módon automatikusan késlelteti a Visztula, és bizonyos mértékben a Narew következő szakaszának végrehajtását is. Ezért ez veszélyezteti a teljes lengyel integrált légvédelem kiépítésének folyamatát.

  Korszerűsítése pedig egyre sürgetőbb szükséglet. Légvédelmi pajzsokra lesz szükség például a lengyel-amerikai megállapodás alapján Lengyelországban több ponton kifejlesztett létesítményekhez, valamint számos más elemhez, beleértve az elsődlegesen Narew által védett katonai csoportokat is. Ezért a modernizációt folytatni kell.

  A szakértők hangsúlyozzák, hogy ideje bekapcsolódni a legmagasabb szintű politikai szintereknek is, mindkét oldalon. És ez nem jelentheti a polcról történő vásárlás megkísérlését, hanem ennek a végrehajtási szerződések véglegesítését kell jelentenie , mivel az ellentételezés az állambiztonság érdekében szükséges .  Alapvető információk a Wisła program első szakaszáról.

  A Visztula első szakaszának fő kormányközi megállapodását 2018. március 28-án írták alá 4,6 milliárd USD összegben, és a teljes program megközelítőleg 4,75 milliárd USD értékű. A projekt részeként két, a legújabb verziójú Patriotot, az IBCS parancsrendszerrel integrálva rendeltek. A Visztula első szakaszának kifizetései a 2018–2022 közötti évekre oszlanak meg. A szerződés aláírását két ellentételezési megállapodás aláírása kísérte 46 kötelezettség vonatkozásában, amelyeket tíz éven belül teljesítettek, 950 millió PLN értékben.

  Ezeket a PAC-3 rakéták gyártójával, a Lockheed Martinnal (15 ellentételezett kötelezettség 725 millió PLN értékben) és a rendszerfejlesztõvel - a Raytheon Company-val (31 ellentételezett kötelezettség 224 millió PLN értékben) kötötték. A Lockheed Martin ellentételezés várhatóan lehetővé teszi a PAC-3 MSE hordozórakéta-elemek gyártását és szervizelését, a kiválasztott rakétakomponensek gyártását, egy rakétatesztelő laboratórium felépítését és az F-16 repülőgép karbantartási képességeinek növekedését.

  Viszont a Raytheon Company-val kötött megállapodásnak lehetővé kell tennie az IBCS modulon alapuló parancsnoki és irányítási képességek megszerzését, hordozórakéták és szállító- és rakodó járművek gyártását és szervizelését, tanúsított igazgatási és gyártásirányítási központ létrehozását, a Wisła rendszer adaptálását, szervizelését és javítását, valamint egyéb védelmi.légvédelmi programokat. A Raytheon Company-val kötött megállapodás része volt a 30 mm-es Bushmaster II ágyúk gyártási és szervizkapacitásának megszerzése is (ideértve a ZSSW-30 tornyokat is). Az ofszetprojektek lengyel ipari oldalának a Polska Grupa Zbrojeniowa vállalatoknak kell lenniük, amelyek számára ezek a projektek lehetőséget kínálnak a modern technológiák megszerzésére.
 • Terminator
  "A Patriot légvédelmi rakétarendszer első egységének fő elemeit az Egyesült Államokból leszállították a Román Hadsereghez - jelentette be az ország Védelmi Minisztériuma. A rendszer várhatóan az év végére lép üzembe.

  Az első Patriots egység a Nemzeti Légvédelmi Képzési Központhoz kerül, a Fekete-tengeri Constanta kikötőjébe, ahol elvégezik a szükséges teszteket.
  A folyamat várhatóan október második felére fejeződik be, utána a74. légvédelmi ezred kiképzése következik. A becslések szerint az év végére az első, a Patriottal felszerelt egység működőképes lesz.

  2022 végére mind a hét rendszer leszállításra kerül.


  A Patriot rendszer fő elemeinek megérkezése előtt logisztikai támogató eszközöket, tesztelő és kommunikációs eszközöket, valamint képzési szimulátorokat szállítottak Romániába. "
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

 • Pogány
  [​IMG]

  Ezen a képen adja oda ami a románoké, a háttérben levőt meg odatelepítették maguknak. :D
  Ez viccnek jó volt, de azért erősödnek szépen lassan ők is! Ezt figyelembe kell venni, nem elviccelni. Természetesen EZ hatalmas ÖRÖM számunkra, hiszen egy szövetséges országról beszélünk, aki a lator államokkal szembeni dél keleti bástyája szövetségünknek :p!
 • zsolti
  Ez viccnek jó volt, de azért erősödnek szépen lassan ők is! Ezt figyelembe kell venni, nem elviccelni. Természetesen EZ hatalmas ÖRÖM számunkra, hiszen egy szövetséges országról beszélünk, aki a lator államokkal szembeni dél keleti bástyája szövetségünknek :p!
  Én pont igyekezni szoktam, hogy a helyén kezeljük őket, engem szoktak túlzott aggodalommal vádolni, de ezt nem hagyhattam ki. :)
 • Pogány
  Én pont igyekezni szoktam, hogy a helyén kezeljük őket, engem szoktak túlzott aggodalommal vádolni, de ezt nem hagyhattam ki. :)
  Sosem lehet lebecsülni őket! A legjobb szövetségeseink, történelmi távlatban!
 • zsolti
  Sosem lehet lebecsülni őket! A legjobb szövetségeseink, történelmi távlatban!
  Nem a legjobb, hanem legmegbízhatóbb. Mindig hátbatámad.
 • "WASHINGTON, September 24, 2020

  The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of the Netherlands of Patriot Advanced Capability‑3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) missiles and related equipment for an estimated cost of $241 million. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.

  The Government of the Netherlands has requested to buy thirty-four (34) Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) missiles. Also included are eight (8) kitted 2-pack PAC-3 MSE Missile Round Trainers (MRT), six (6) kitted 2-pack PAC-3 MSE Empty Round Trainers (ERT), four (4) PAC-3 MSE Skid Kits, one (1) Lot of Classified PAC-3 MSE Concurrent Spare Parts (CSPs), one (1) Lot of Unclassified PAC-3 MSE CSPs, and PAC-3 MSE repair and return processing support services, and other related elements of logistics and program support. The total estimated program cost is $241 million.

  The prime contractor will be Lockheed-Martin, Dallas, TX. The purchaser typically requests offsets. Any offset agreement will be defined in negotiations between the purchaser and the contractor(s).


  Implementation of this proposed sale will not require the assignment of any additional U.S. Government or contractor representatives to the Netherlands."
 • Pogány
  [​IMG]

  Ezen a képen adja oda ami a románoké, a háttérben levőt meg odatelepítették maguknak. :D
  Számomra a legviccesebb a háttérben bemutatott konténer nélküli inditók voltak...,de várjuk ki mi lesz végre már nálunk...
 • Switzerland – Patriot Configuration-3+ Modernized Fire Units and Weapons

  "WASHINGTON, September 30, 2020 -

  The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of Switzerland of five (5) Patriot Configuration-3+ Modernized Fire Units and related equipment for an estimated cost of $2.2 billion. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.

  The Government of Switzerland requested to buy five (5) Patriot Configuration-3+ Modernized Fire Units, consisting of: five (5) AN/MPQ-65 Radar Sets; five (5) AN/MSQ-132 Engagement Control Stations; seventeen (17) M903 Launching Stations; up to seventy (70) Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile Tactical (GEM-T) Missiles; seven (7) Antenna Mast Groups; five (5) Electrical Power Plants (EPP) III; and six (6) Multifunctional Information Distribution System Low Volume Terminal (MIDS-LVT) (11) Block Upgrade Two (BU2). Also included are communications equipment; tools and test equipment; range and test programs; support equipment to include associated vehicles; prime movers; generators; publications and technical documentation; training equipment; spare and repair parts; personnel training; Technical Assistance Field Team (TAFT); U.S. Government and contractor technical, engineering, and logistics support services; Systems Integration and Checkout (SICO); field office support; and other related elements of logistics and program support. The total estimated cost is $2.2 billion.

  This proposed sale will support the foreign policy and national security of the United States by helping to improve the security of a friendly European nation which is an important force for political stability and economic progress within Europe.

  The proposed sale of the Patriot missile system will improve Switzerland’s missile defense capability. Switzerland will use the Patriot to defend its territorial integrity and for regional stability. The proposed sale supports Switzerland’s goal of improving national and territorial defense. Switzerland will have no difficulty absorbing this equipment into its armed forces.

  The proposed sale of this equipment and support will not alter the basic military balance in the region.

  The prime contractors will be Raytheon Corporation, Tewksbury, Massachusetts and Lockheed-Martin, Dallas, Texas. The purchaser typically requests offsets. Any offset agreement will be defined in negotiations between the purchaser and the contractor.

  Implementation of this proposed sale will require approximately twenty-five (25) U.S. Government and forty (40) contractor representatives to travel to Switzerland for an extended period for equipment de-processing/fielding, system checkout, training, and technical and logistics support.

  There will be no adverse impact on U.S. defense readiness as a result of this proposed sale.

  This notice of a potential sale is required by law. The description and dollar value is for the highest estimated quantity and dollar value based on initial requirements. Actual dollar value is expected to be lower depending on final requirements, budget authority, and signed sales agreement(s), if and when concluded."
 • Terminator
  Switzerland – Patriot Configuration-3+ Modernized Fire Units and Weapons

  "WASHINGTON, September 30, 2020 -

  The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of Switzerland of five (5) Patriot Configuration-3+ Modernized Fire Units and related equipment for an estimated cost of $2.2 billion. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.

  The Government of Switzerland requested to buy five (5) Patriot Configuration-3+ Modernized Fire Units, consisting of: five (5) AN/MPQ-65 Radar Sets; five (5) AN/MSQ-132 Engagement Control Stations; seventeen (17) M903 Launching Stations; up to seventy (70) Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile Tactical (GEM-T) Missiles; seven (7) Antenna Mast Groups; five (5) Electrical Power Plants (EPP) III; and six (6) Multifunctional Information Distribution System Low Volume Terminal (MIDS-LVT) (11) Block Upgrade Two (BU2). Also included are communications equipment; tools and test equipment; range and test programs; support equipment to include associated vehicles; prime movers; generators; publications and technical documentation; training equipment; spare and repair parts; personnel training; Technical Assistance Field Team (TAFT); U.S. Government and contractor technical, engineering, and logistics support services; Systems Integration and Checkout (SICO); field office support; and other related elements of logistics and program support. The total estimated cost is $2.2 billion.

  This proposed sale will support the foreign policy and national security of the United States by helping to improve the security of a friendly European nation which is an important force for political stability and economic progress within Europe.

  The proposed sale of the Patriot missile system will improve Switzerland’s missile defense capability. Switzerland will use the Patriot to defend its territorial integrity and for regional stability. The proposed sale supports Switzerland’s goal of improving national and territorial defense. Switzerland will have no difficulty absorbing this equipment into its armed forces.

  The proposed sale of this equipment and support will not alter the basic military balance in the region.

  The prime contractors will be Raytheon Corporation, Tewksbury, Massachusetts and Lockheed-Martin, Dallas, Texas. The purchaser typically requests offsets. Any offset agreement will be defined in negotiations between the purchaser and the contractor.

  Implementation of this proposed sale will require approximately twenty-five (25) U.S. Government and forty (40) contractor representatives to travel to Switzerland for an extended period for equipment de-processing/fielding, system checkout, training, and technical and logistics support.

  There will be no adverse impact on U.S. defense readiness as a result of this proposed sale.

  This notice of a potential sale is required by law. The description and dollar value is for the highest estimated quantity and dollar value based on initial requirements. Actual dollar value is expected to be lower depending on final requirements, budget authority, and signed sales agreement(s), if and when concluded."

  440mUSD komplexumonként.
  Alá mentek az Sz-400-as 500mUSD árának, mondjuk csak a légicélok elleni régebbi/olcsóbb rakétával, amik ballisztikus célokkal szemben erősen limitált képességűek.
 • Hpasp
  440mUSD komplexumonként.
  Alá mentek az Sz-400-as 500mUSD árának, mondjuk csak a légicélok elleni régebbi/olcsóbb rakétával, amik ballisztikus célokkal szemben erősen limitált képességűek.
  Most lennék kíváncsi az oláhok arcára, hogy a tőlük nagyságrenddel gazdagabb svájciak sokkal olcsóbban kapják a Patriotokat. :D
 • ravenlord
  Most lennék kíváncsi az oláhok arcára, hogy a tőlük nagyságrenddel gazdagabb svájciak sokkal olcsóbban kapják a Patriotokat. :D
  Nem kirívó a különbség.
  A Svájci ajánlatban csak GEM-T rakéták vannak, a Románok meg PAC-3 -ast is vesznek, ami legalább 2~3x drágább.
 • Ugyan pontosan nem tudni, hova lesznek besorolva, de az US ARMY közzé tette a LowerAD légvédelmi rakétáról az első képet. A LowerAD alapvetően egy olcsó elfogórakétának készül, szemben a méregdrága PAC3 MSE rakétákkal. A 2012-es koncepcióban még maximum 150 ezer dolláros darabárat vizionáltak, kérdés, ez mennyire valósul meg. A rakéta beintegrálható a meglévő légvédelmi rendszerekhez (ez az US ARMY esetében ugye alapvetően a Patriotot takarja), a hatótávolsága 25km feletti és elsődlegesen a nagyobb drónok ellen van szánva, de természetesen más légi célok ellen is bevethető.

 • Cifu
  Ugyan pontosan nem tudni, hova lesznek besorolva, de az US ARMY közzé tette a LowerAD légvédelmi rakétáról az első képet. A LowerAD alapvetően egy olcsó elfogórakétának készül, szemben a méregdrága PAC3 MSE rakétákkal. A 2012-es koncepcióban még maximum 150 ezer dolláros darabárat vizionáltak, kérdés, ez mennyire valósul meg. A rakéta beintegrálható a meglévő légvédelmi rendszerekhez (ez az US ARMY esetében ugye alapvetően a Patriotot takarja), a hatótávolsága 25km feletti és elsődlegesen a nagyobb drónok ellen van szánva, de természetesen más légi célok ellen is bevethető.

  Ebből aktív radaros rakéta a mesében jön ki. Vagy, ha igen, akkor eddig - khöm - túlszámláztak. Az meg látszik, hogy nem IR vezérlésű a képen.
  Az HMZ terén dicséretes a skálázás, csak a bibi az, hogy ettől még nem lesz jó csapatlégvédelem, ha maga az egész rendszer nagyon nem mobil.
 • molnibalage
  Ebből aktív radaros rakéta a mesében jön ki. Vagy, ha igen, akkor eddig - khöm - túlszámláztak. Az meg látszik, hogy nem IR vezérlésű a képen.
  Az HMZ terén dicséretes a skálázás, csak a bibi az, hogy ettől még nem lesz jó csapatlégvédelem, ha maga az egész rendszer nagyon nem mobil.
  A Brimstone rakétának is aktív radarja van és 105 ezer font a listaára...
  Szóval én nem tartom reménytelennek a dolgot ARH-ra.
 • ghostrider
  Román
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  Holland
  [​IMG]
  Érdekes az "vízjel" a képeken, mert nem tűnik valószínűnek hogy egy ilyen zártkörű NATO esemény közelébe engedtek volna bármilyen oroszt...

  Ugyanezeket a képeket linkeltem be két hónappal ezelőtt a román védelmi minisztérium facebook oldaláról. Miért tünteti el a fórummotor egy idő után a képeket, amit linkelek?

  Terminator
  [​IMG]
  ...
  [​IMG]
  [​IMG]

Ugrás a fórum topichoz