|

Patriottal erősítené légvédelmét Románia

A román védelmi minisztériumból származó közelmúltbeli hírek alapján keleti szomszédunk amerikai légvédelmi megoldásokkal, konkrétabban Patriot légvédelmi komplexumokkal kívánja ellátni légvédelmi alakulatainak egy részét.

Patriot légvédelmi komplexum Raytheon,

Nicolae-Ionel Ciuca román vezérkari főnök a Reuters értesülései alapján arról beszélt újságíróknak, miszerint a Patriotra Románia légvédelmi képességeinek fokozásának fontos elemeként tekintenek és a beszerzéssel kapcsolatos tárgyalásokat még az idei évben meg kívánják kezdeni az amerikai féllel. A Raytheon részéről megerősítették ezen román érdeklődést.

Bukarestnek vélhetően nem lesz gazdasági lehetősége az aktuálisan 7,6 milliárd dollár körülire taksált lengyel Patriot beszerzéshez mérhető bevásárlásra, ám egyelőre sem az amerikai, sem a román fél részéről nem áll rendelkezésre információ arról, mennyi Patriot üteg kerülne felállításra Románia haderejében.

Mint ismert lehet Románia ad otthont az Egyesült Államok Európába előretolt rakétavédelmi rendszer egy komponensének, náluk már aktív az AEGIS Ashore névre keresztelt radar.