|

Kalibr robotrepülőgépeket kapna a Kuznyecov?

A TASZSZ orosz hírügynökség hivatalosan nem megerősített értesülései alapján az Orosz Haditengerészet egyetlen repülőgép-hordozóját, az Admiral Kuznyecovot mégsem szabadítanák meg offenzív fegyverzetétől.

2010-ben még arról szóltak a hírek, hogy az akkor 2012-re ütemezett kezdetű nagyjavítása és modernizálás részeként a P-700 Granit robotrepülőgépeket vélhetően száműzik a hajóról, mellyel nagyobb terű hangárt tudnak kialakítani és így a hajó több repülőgép hordozására válhat alkalmassá.

 

A P-700 Granyit indítók elhelyezkedésát szemléltető ábra

A P-700 Granit indítók elhelyezkedését szemléltető ábra | Forrás ,

Nyitott állapotban ,

Az aktuális hírek viszont arról szólnak, hogy a sok évnyi elnapolgatás után már tovább nem halogatott munkálatok részeként ugyan eltávolítják a P-700 indítására szolgáló indítótubusokat, ám a hivatalosan nehéz repülőgép-hordozó cirkáló besorolású hadihajó offenzív képessége továbbra is megmaradna a modern 3S-14 típusú VLS cellák beépítése révén. Az UKSK rendszer pedig a szárazföldi csapásmérésre alkalmas Kalibr-NK mellett további robotrepülőgépek – például a szuperszonikus P-800, vagy a hiperszonikusnak szánt, még nem hadrendben álló 3M-22 Cirkon – betölthetőségét is jelenti.

A 3R-14UKSK jelölésű VLS rendszer kerül mostanában minden új építésű orosz korvettre és fregattra. 1-1 blokk 4 cellát tartalmaz, a fenti illusztráción egy 2 blokkból összeálló rendszer látható. Ahogy a képen is látszik a cellákba vegyesen tölthetőek a kompatibilis robotrepülőgépek. ,