|

MiG-29-klónt fejleszt Ukrajna

Petro Porosenko ukrán elnök a minap Zaporizzsja városában járt, látogatást tett a híres Ivcsenko-Progressz hajtóműtervező irodában is, ahol meglepő kijelentést tett: Ukrajna saját vadászrepülőgépet fejleszt.

Zaporizzsja a szovjet hajtóműfejlesztés és -gyártás egyik fellegvára volt, itt települt ugyanis a Ivcsenko-Progressz hajtóműtervező iroda és a Motor-Sics hajóműgyár is. Szerencsére mindkét cég aktív napjainkban is, és az Oroszországgal szembeni viszony miatt fő szerep jut nekik az új ukrán harci repülőgép fejlesztésében: ők készítik az új típus hajtóművét, mely az AI-322F erőforráson alapul majd. Porosenko látogatásakor kiemelte, büszke, hogy Ukrajna egyike azon 5 nemzetnek, akik önerőből képesek sugárhajtóművek kifejlesztésére.

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra történő felkészülés jegyében nagyjavított ukrán MiG-29 ,

Az elnök által bejelentett és „Könnyű Harci Repülőgép” néven illetett program a MiG-29-esen alapul, legalábbis külsőre „nagy hasonlóságot mutat” az Ukrán Légierőben is hadrendben álló orosz típussal. A lényeget a csomagolás rejti, az avionika részben saját fejlesztésű lesz, részben nyugatról beszerzett, valamint szintén hazai gyártmány lesz az erőforrás is.

Hogy mikor lesz kézzel fogható vadászrepülőgépük az ukránoknak, azt egyelőre nem lehet tudni, ugyanis nem árultak el sokat a folyamat jelenlegi állásáról. Mindenesetre kíváncsian várjuk, hogy milyen lesz az ukrán MiG-29-es klón.