|

Brit segítséggel készül a török lopakodó

Január végén hivatalosan is bejelentették, hogy a brit BAE Systems közreműködésével fejleszti a TAI (Turkish Aerospace Industries) vállalat Törökország ötödik generációs vadászbombázóját.

Temel Kotil, a TAI vezérigazgatója és Ian King, a BAE Systems első embere január 28-án szignózta azt a kontraktust, melynek értelmében a két vállalat együtt fejleszt alacsony észlelhetőségű harci repülőgépet a TF-X program keretében. (A stratégiai üzlet létrejöttét egy kormányközi megállapodás tette lehetővé, melyet a két államfő írt alá ugyanazon a napon.)

A britek természetesen nem ingyen segítenek, a 100 millió fontos egyezség keretében tervezési, gyártási és logisztikai támogatási tanácsokat adnak a törököknek, emellett segítenek menedzselni a komplex programot, de attól függően, hogy milyen mélységű lesz az együttműködés, akár több milliárd dolláros megrendelést is behúzhatnak. A szigetországi vállalat egyébként két vetélytársát, az európai Airbus Defence&Space (ADS) és a svéd Saab AB vállalatot győzte le a megmérettetésen.

A TAI által bemutatott TFX koncepciók ,

Egy másik szerződést is bejelentettek a közelmúltban, ez pedig a hajtómű-beszállítói egyezség, melynek értelmében az ötödik generációs típust levegőbe emelő erőforrásokat a Eurojet Turbo GmbH (Eurojet) közreműködésével fejleszti a török Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.S (ASELSAN). A leendő sugárhajtómű a Eurofighter Typhoon vadászbombázót is hajtó Eurojet EJ200 típuson alapul majd, azt egyelőre nem tudni, hogy mennyire fejlesztik tovább a konstrukciót, de a hírek alapján a most üzemelő, 90 kN-os tolóerejű verzió licenszgyártása is megfelel a török félnek, bár terveztek belőle 103 és 120 kN-os variánst is, hovatovább az európai mérnökök tolóerő-vektoráló rendszerrel is ellátnák a hajtóművet.

Hogy pontosan mi valósul meg a prototípusokhoz és a szériagépekhez érve, azt majd meglátjuk, a tervek szerint az első példány 2023-ban repülhet először, szolgálatba állítása pedig a következő évtized vége előtt nem valószínű.