|

Újabb sikeres teszten van túl a JSM

Norvégia a Joint Strike Fighter program egyik legfontosabb nemzetközi partnere, a típus iránti elkötelezettségükről már számtalanszor bizonyságot tettek. Az F-35A megrendelőiként a típus fejlesztésében is részt vesznek, valamint a Kongsberg hadiipari vállalat révén az alacsony észlelhetőségű vadászbombázó csapásmérő képességének kialakításán is munkálkodnak. A Joint Strike Missile néven ismert szárnyas rakéta kifejezetten a Norvég Királyi Légierő igényei alapján készült, stand-off csapásmérő eszköz, amit az F-35-ös a belső fegyverterében is hordozhat, megőrizve így a „lopakodó” képességét. A több változatban készülő, várhatóan 2018-ban szolgálatba álló fegyverhez nagy reményeket fűz a Kongsberg: szeretnék a JSF minél több megrendelőjének eladni, minél nagyobb darabszámban.

Joint Strike Missile tesztpéldánya egy F-16C szárnya alatt, valahol az Edwards AFB közelében, 2016. december közepén. Nem sokkal később a Fighting Falcon útjára bocsátotta a fegyvert |Forrás: Kongsberg ,

Ez utóbbira pedig reális esély van, hiszen a JSM eddig jól szerepel a teszteken. A napokban éppen egy amerikai F-16C szárnya alól indították el az egyik tesztpéldányt, ami végül a Utah Lő- és Gyakorlótér területén csapódott célba. Addig azonban hosszú utat tett meg, folyamatosan változtatva sebességét és magasságát – ami éles helyzetben az ellenséges légvédelem kicselezését szolgálja, és az ilyen típusú szárnyas rakéták jellemző bevetési profilja. Ezen túlmenően a hordozó-indító Fighting Falcon is végzett néhány nagyobb túlterhelésű manővert vele, bizonyítva, hogy biztonságosan hordozható külső függesztéssel is.