|

Vadászbombázót karácsonyra – csak oroszosan (?)

Az orosz TASS hírügynökség egyik névtelenül nyilatkozó, és külföldi katonai kapcsolatokkal foglalkozó forrására hivatkozva megírta, hogy Kína várhatóan már idén decemberben megkaphatja első Szuhoj Szu-35Sz vadászbombázóit. Mint ismeretes, Peking 2015 novemberében kötött szerződést Moszkvával 24 darab Szu-35-ös megvételéről. A közel kétmilliárd USD értékű megállapodás a két ország közötti eddigi legnagyobb, repülőgép-ipari szerződés. A feltételek szerint az összes Szuhoj a KnAAPO-nál készül majd Oroszországban.

Az eredeti tervek szerint a szállításoknak csak 2017-ben kellene elkezdődniük, a 24 gépet pedig három év lefolyása alatt adnák át. A TASS említett forrása viszont tudni véli, hogy az első négy, kínai felségjelzésű Szu-35Sz még idén december 25-e előtt megérkezik a megrendelőhöz. Ezt megerősíti Vlagyimir Drozshov, az állami fegyverexport helyettes felügyelőjének azon novemberi kijelentése, miszerint Oroszország elkezdte előkészíteni a Szuhojok szállítását Kínába.

Szuhoj Szu-35 Flanker-E | Forrás: RIAN ,

Ráadásul Kabarovszk Terület kormányzója (itt található a KnAAPO gyára, ami a kínai Szu-35Sz-eket állítja elő) is azt nyilatkozta nemrég, hogy az első négy Szuhojt leszállítják még idén. Nem sokkal ez után viszont Szergej Csemezov, a Rostec elnöke rácáfolt a hírekre, és állította: követik az eredeti tervet, és csak 2017-ben kezdik meg a rendelés teljesítését. Mindenesetre bárhogy is legyen, Kína hamarosan elkezdheti rendszerbe állítani a típust, ami légierejének egyik legpotensebb vadászbombázója lesz. Ez még annak ellenére is igaz, hogy folyamatban van 5. generációs repülőgépek fejlesztése, hiszen még jó néhány évbe beletelik, amíg azok bevethetőek lesznek.