|

Végleg elkaszálhatta a Tejas tengerészeti verzióját India

Érdekes fordulat történt az indiai HAL LCA Tejas haditengerészeti verziójának fejlesztése kapcsán. Bár néhány hónapja még arról számolhattunk be, hogy a típus sikeresen demonstrálta felszálló képességét síugró sánc segítségével, most úgy tűnik, erre soha nem is lesz alkalma élesben. A napokban ugyanis Sunil Lanba admirális, az Indiai Haditengerészet vezérkari főnöke kijelentette: kizárták annak lehetőségét, hogy a Tejas valaha is repülőgép-hordozóra települhessen, ezért kénytelenek másik típus után nézni.

HAL Tejas NP1 szimulált hajófedélzeti felszállása | Fotó: Indian Navy

HAL Tejas NP1 szimulált hajófedélzeti felszállása – megmarad kísérleti nyúlnak? | Fotó: Indian Navy ,

Lanba egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy a Tejas „nem lesz képes megfelelni a követelményeknek”, ami alatt a repülőgép-hordozó fedélzetéről való üzemelést értette. Részletekbe sajnos nem bocsátkozott, de legfőbb okként a repülőgép megnövekedett tömegét nevezte meg. Mivel sem ő, sem a haditengerészet szakértői nem látnak rá esélyt, hogy ez megváltozzon, úgy döntöttek, külső forrásból oldják meg a pótlást. A terv ugyanis egészen eddig az volt, hogy az Indiai Haditengerészet új repülőgép-hordozóiról (INS Vikramaditya és INS Vikrant) a MiG-29K/KUB mellett a HAL Tejas üzemel majd.

Az elhatározás olyannyira komolynak látszik, hogy Lanba szerint már el is kezdték keresni a váltótípust. Elmondása szerint ez nem egyszerű feladat, ugyanis a világpiacon nem mutatkozik nagy kínálat olyan repülőgépekre, amik megfelelnének a követelményeknek. Sok idő azonban nem áll rendelkezésükre: a következő 5-6 éven belül ki kell választani a Tejas helyett érkező vadászbombázót, hogy az idejében rendszerbe is állhasson.

Indiai MiG-29KUB

Indiai MiG-29KUB |Forrás: Indiai Haditengerészet ,

Persze elképzelhető, hogy az egész ügy mögött csupán egy ügyes taktikai húzás áll, és a haditengerészet ezzel próbálja rávenni a fejlesztésért felelős cégeket, hogy mielőbb fejezzék be az évek óta húzódó programot. Amennyiben viszont tényleg semmi esély nem mutatkozik a Tejas haditengerészeti verziójának rendszeresítésére, úgy valószínűleg az indiai kormány elzárja a pénzcsapokat. Mindenesetre érdemes lesz figyelni az eseményeket, amik akár egy újabb, érdekes nemzetközi tenderhez is vezethetnek.