|

Tengerbe zuhant egy orosz tengerész Flanker

Több hírügynökség jelentése szerint az orosz védelmi tárca hétfőn bejelentette: újabb vadászbombázót, ezúttal egy Szuhoj Szu-33 Flanker-D-t veszített el az Orosz Haditengerészet. A veszteséglistára került repülőgép a Földközi-tengeren tartózkodó Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó kötelékébe tartozott. Az elérhető információk szerint a Szuhoj egy Szíria feletti bevetés után, leszállás közben túlfutott a fedélzeten és a tengerbe csapódott. A pilóta sikeresen katapultált, a kutató-mentő helikopter – lévén a hordozó közvetlen közelében történt az eset – percek alatt kimentette. A legfrissebb hírek szerint a hajózó komoly sérülést nem szenvedett, de még megfigyelés alatt áll.

Szu-33 Flanker-D felszállása az Admiral Kuznyecov fedélzetéről |Forrás: Lev Fedoseev/TASS

Szu-33 Flanker-D felszállása az Admiral Kuznyecov fedélzetéről |Forrás: Lev Fedoseev/TASS ,

A mai nap során az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy a baleset műszaki hiba, konkrétan az egyik fékezőkábel elszakadása miatt következett be. Így tehát a Kuznyecov aktuális útja során ez már a második olyan gépveszteség, ami erre az okra vezethető vissza. Mint ismeretes, november 14-én egy MiG-29K semmisült meg, bár akkor a fékezőkábel csak közvetve volt felelős a balesetért: 3 vadászbombázó tért vissza és készült leszállni, ám a második gép a fedélzetet érés közben megrongálta a második és harmadik drótkábelt. A hajó személyzete megpróbálkozott a megsérült kábelek kicserélésével, de nem sikerült időben befejezniük a javítást, ezért a közelben köröző harmadik MiG RD-33-asai – feltehetően a fellépő üzemanyaghiány miatt – leálltak, és a gép a tengerbe csapódott.  Személyi veszteség akkor sem történt.

Szu-33 Flanker-D |Forrás: Lev Fedoseev/TASS

Szu-33 Flanker-D |Forrás: Lev Fedoseev/TASS ,

Az eset kapcsán megszólalt a Kreml miniszterelnöki szóvivője, Dimitrij Petkov is, aki kiemelte: a legfontosabb, hogy a pilóta életben van. „Rendkívül kiélezett helyzetben végzett kemény és hősies munkát” – méltatta a pilótát a szóvivő, aki ezen kívül megerősítette, hogy a repülőgép-hordozó, az előre tervezett ütemterv szerint, tovább folytatja útját, a fedélzetén tartózkodó harci gépek pedig ezt követően is támogatják majd az orosz törekvéseket Szíriában.