|

Hét halott egy afgán Mi-17-es katasztrófájában

A fedélzeten tartózkodó mind a hét személy életét veszítette abban a katasztrófában, ami az afgán fegyveres erők egyik Mil Mi-17 típusú helikopterét érte tegnap. Dawlat Waziri, az ország védelmi minisztériumának szóvivője sajtótájékoztató keretében számolt be róla, hogy a négyfős személyzeten kívül az a három katona sem élte túl az eseményt, akiket a bevetés során szállítottak. A helikopter az észak-afganisztáni Baghlan tartomány Dand-e-Ghori nevű körzetébe vitt volna erősítést, amikor – a hivatalos álláspont szerint – műszaki hiba miatt lezuhant.

Afgán Mi-17-es bevetésre indul a Kabuli Nemzetközi Repülőtérről |Fotó: Staff Sgt. Todd Pouliot, US Army

Afgán Mi-17-es bevetésre indul a Kabuli Nemzetközi Repülőtérről |Fotó: Staff Sgt. Todd Pouliot, US Army ,

A tálibok ezzel szemben egyből kiadtak egy közleményt, amely azt állítja: a Mi-17-est ők lőtték le, mégpedig egy olyan helyőrség közelében, amit már több mint egy hete ostromolnak. A bázist 200 afgán katona védi, a lázadók szerin a helikopter nekik vitt volna erősítést, amikor megsemmisítették.

Az Afgán Légierő, köszönhetően a jelentős mértékű amerikai katonai segélynek, száznál is több Mil Mi-17/171 helikopterrel rendelkezik. A különféle változatú, orosz gyártmányú forgószárnyasok kiválóan megfelelnek a helyi viszonyoknak. Feladatkörük ennek megfelelően rendkívül változatos: személy- és teherszállítást, kutató-mentést, sebesültszállítást és még sok egyéb más jellegű bevetést bíznak rájuk nap mint nap.