|

Lezuhant egy izraeli F-16-os

Bevetés közben lezuhant és megsemmisült egy izraeli Lockheed Martin F-16I Sufa típusú vadászbombázó.

Szerda délután elvesztette egyik Lockheed Martin F-16I Sufa vadászbombázóját az Izraeli Légierő. Az YD-21 gyári számú, 119 oldalszámú gép bevetésre indult a Ramon légibázisról, ám nem sokkal később lángra kapott. A pilóták megpróbáltak visszatérni a repülőtérre, de sikertelenül jártak és a gép lezuhant. A kétfős személyzet katapultált, ám a pilóta életét vesztette a folyamat közben, miközben a navigátor kisebb sérülésekkel megúszta az esetet, őt kórházba szállították.

Az F-16I az Izraeli Légierő egyik legpotensebb típusa

Az F-16I az Izraeli Légierő egyik legpotensebb típusa ,

A bevetés egy válaszcsapás része lett volna, melyet a Sderot városára Gázából kilőtt rakétára adott az izraeli vezetés.

A most lezuhant Lockheed Martin F-16I Sufa típusú vadászbombázó az egyik legfejlettebb típusa az Izraeli Légierőnek, melyet a közel-keleti ország számára fejlesztettek a Block 52-es verziójú Sólyom módosításával. A jelentős izraeli fejlesztésű berendezést tartalmazó variáns első példányait 2004-ben szállította le a Lockheed Martin.

Fórum hozzászólások

 • Érdekes történet egy tavalyi Szaud-Arábiai baleset kapcsán.

  [​IMG]
  AH-6i​

  Tömören: Szaud-Arábia vásárolt egy csomó Boeing AH-6i (a jól ismert Little Bird legújabb változata) helikoptert, és az ilyenkor szokott módon a kiképzés is a csomag része volt. Viszont Szaud-Arábia több pilótát akart kiképezni és nagyobb ütemben, mint a Boeing-al aláírt szerződésben szerepelt, ráadásul a kiképzés (mivel az AH-6i-ket már leszállították) Szaud-Arábiában zajlott teljes egészében. A Szaudiak ekkor az Egyesült Államok hadseregéhez fordultak, hogy biztosítsanak egy tapasztalt oktatópilótát. Ő volt CW4 Paul J. Reidy (a CW4 a Chief Warrant officer four, vagyis nagyjából Főtörzszászlósnak felel meg). Reidy cirka 4000 repült órával rendelkezett, ennek oroszlánrészét AH-64 Apache helikopterekkel. Egyhajtóműves helikopterrel szinte csak a kiképzésekor repült, így nem volt ideális jelölt, ráadásul az AH-6i nem volt az US ARMY-nál rendszeresítve, így Reidy is csak Szaud-Arábiában kapott rá átképzést. Amely meglehetősen kapkodós volt, és maga is tisztában volt vele, hogy vannak gondok, például jelezte, hogy az AH-6i irányítása több téren ellentétes azzal, ahogy ösztönösen reagálna a pilóta. Már volt komolyabb problémája is, mikor egy nap kétszer is hagyta, hogy egy tanulója túl magas fordulatszámon pörgesse a főrotort - ennek vizsgálatánál megjegyezte két pilóta, hogy könnyű az AH-6i esetében ezt elérni, és idő kell ahhoz, amíg valaki ráérez hol vannak a határok. Ahhoz, hogy Reidy kiképzőként dolgozhasson, minimum 250 repült órával kellett volna rendelkeznie az adott típussal. 2018 szeptember 6-án mindössze 75 órája volt...

  [​IMG]
  Reidy és Apache helije​

  Ezen a napon egy újonc pilótával, aki még 10 repült órával sem bírt, éppen az autorotációs (hajtómű nélküli) leszállást gyakorolták, először Reidy mutatta be a műveletet, majd a tanuló, akinek az első két alkalommal ez nagyszerűen ment, ám a harmadik gyakorlatnál a tolóerő-szabályzót (a helyes művelettől eltérően) nem állította 400 láb magasságnál IDLE (üresjárat)-ból FLY (repülés) üzemmódba, az oktató pedig későn vette észre ezt a hibát, és csak közvetlenül a földet érés előtt állította vissza, miközben a tanuló teljes fordulatszámra pörgette a hajtóművet. Ez csak súlyosabbá tette helyzetet: a faroktartót elérte a főrotor, gyakorlatilag levágva azt, értelemszerűen levágva a farokrotort is, a teljes fordulatszámra felpörgő főrotor reakcióereje pedig vad pörgésbe hozta a gép testét. Reidy meghalt, tanulója súlyos sérülésekkel, de túlélte a balesetet.

  A baleset vizsgálatának után Reidy felesége végül közvéleményhez fordult, kikelve azon, hogy az US ARMY gyakorlatilag a Boeing (és az Egyesült Államok) katonai eladásainak áttételes áldozata, ahol a körülmények miatt egy olyan emberrel végeztették el a munkát, aki évi 90 000 $-t keres, amiatt, mert egy szerződéses civil pilóta ugyanezért évi 250 000 $-t kért volna (ebből azt lehet leszűrni, hogy a távozó szerződéses pilóta ennyit kért volna a szolgálataiért, amit feltehetően a Boeing sokallt, a Szaudiak meg valamiért nem akarták kifizetni, vagy a fene tudja). Az US ARMY az eset után szűkszavúan csak annyit mondott, hogy jelenleg nem oktat egy pilótájuk sem Szaud-Arábiában.
 • Lezuhant a venezuelai légierő egyik Szu-30MKV gépe. Felszállás közben a gép élesen jobbra fordult és a pilótók katapultáltak kis magasságon, de sajnos nem élték túl.

  [​IMG]
 • jani22
  Talán, még ide passzol a legjobban:

  Több gép nem vált be, nem én írom. :)

  https://nationalinterest.org/blog/buzz/f-35-one-5-worst-fighter-jets-ever-made-44507
  Szerintem ez egy felszínes, "könnyed olvasmány a repülőtéren" cikk.

  P-59: Az USA első sugárhajtású kísérleti gépe.
  Sorolja már fel a szerző a többi ország elsőként épített jet gépeit, amik azon kívül, hogy fel tudtak szállni, sikeresek lettek?!
  Nem fog neki sikerülni...

  Vought F7U Cutlass:
  Dupla függőleges vezérsík, de legalább nincs vízszintes, de legalább tudjon üzemelni hordozóról...
  A hajtóművei üzembiztonságban majdhogynem egy szinten voltak A MiG I-350-esével.
  1948-at írunk. Már az is csoda, hogy egyáltalán fel tudott szállni.

  Grumman F-11 Tiger:
  Ekkoriban még ki sem tolták a prototípust a hangárból, már sokszor elavultnak számított, nem volt idő a reszelésre.

  Convair F-102 Delta Dagger:
  Mert a Mirage I-es, meg a Tupoljev 105-öse sikeres volt...

  F-35 Joint Strike Fighter:
  Ki nem állhatom: Ronda, ormótlan; mint egy korai Jakovlev jet prototípus, s mindent is kell tudnia.
  De neki az a problémája, hogy nem látta előre a jövőt. (Mert a MiG-29, meg az EF, Rafale látta...)

  Anyám borogass...
 • "Hét emberrel a fedélzetén zuhant a tengerbe a dél-koreai tűzoltóság egyik Airbus H225 Super Puma típusú mentőhelikoptere.
  A gépet 14 órányi keresés után, pénteken találták meg a Dokdo-szigetek közelében. Nincs jele annak, hogy bárki túlélte a katasztrófát - jelentette a helyi média.
  A parti őrség egyik tisztségviselője azt közölte: a roncs 70 méter mélyen van a vízfelszín alatt. Az Airbus H225 Super Puma típusú helikopter azután tűnt el, hogy kimentett a tengerből egy bajba jutott, sérült halászt. A szóban forgó Dokdo-szigetek vitatott hovatartozású terület a Kelet-kínai-tengeren, Japán is magának követeli az általa Takesimának nevezett szigeteket. Lezuhanása okát egyelőre nem tudják."

  (Reggel óta hallgatom, hogy óránként elmondják a hírekben a Petőfi rádióban, de a típust nem merik bemondani...)
 • Allesmor Obranna
  Az idei az nem a legjobb éve az indián katonai repülésnek.
  Még 45 nap hátra van az idei évből...
 • Viszont a zöménél idáig katapultálással megúszta a személyzet.
  Ez az esetek nagy többségénél műszaki hibára, hibákra utal.
  Hacsak nem másféle a repüléshez való hozzáállás, mint olyan...
 • Allesmor Obranna
  Viszont a zöménél idáig katapultálással megúszta a személyzet.
  Ez az esetek nagy többségénél műszaki hibára, hibákra utal.
  Hacsak nem másféle a repüléshez való hozzáállás, mint olyan...
  Odafent a kabinban vagy odalent a földön?
 • molnibalage
  Eléggé hasonlít Topi katapultálásához. Ez mintha hajtómű tűz lenne.
  Igen, indiai nem hivatalos hírek szerint madár került a hajtómübe amitől kigyulladt.

Ugrás a fórum topichoz