|

Lengyelország mégsem vesz Airbus Helicopters H225M helikoptereket

Másfél évvel ezelőtt, 2015 tavaszán lett bejelentve, hogy a lengyel haderő modernizálásának részét képző többfeladatú helikopter tenderét az Airbus Helicopters H225M típusa nyerte. Idén már szárnyra keltek olyan híresztelések, miszerint a még az előző lengyel kormány ideje alatt megszületett döntésből végül nem lesz semmi. Az Airbus Helicopters által akkor cáfolt értesülés végül beigazolódott: a lengyel gazdasági miniszter tegnapi bejelentése alapján az Airbus Helicopters és a lengyel fél között végleg, megállapodás nélkül lezárultak a tárgyalások.

Mexikói H225M | Fotó: Airbus Helicopters

Mexikói H225M | Fotó: Airbus Helicopters ,

“A lengyel kormány elsődleges prioritásának tekinti az ország biztonságát és a lengyel hadipar fejlesztésének lehetőségeit. A felek közti érdekellentétek ellehetlenítették kompromisszum létrejöttét, ennélfogva a tárgyalások folytatása értelmetlen.” – nyilatkozta a gazdasági miniszter, megerősítve, hogy Varsó lezártnak tekinti a gazdasági ellentételezésről szóló tárgyalásokat.

A zátonyra futott, 3 milliárd dollárra / 2,5 milliárd euróra taksált beszerzés részeként a Lengyelországban összeszerelt gépek között a szállító változaton felül megtalálható lett volna CSAR, MEDEVAC és tengeralattjárók elleni hadviselésre felkészített változat is.

H225M infografika | Airbus Helicopters

H225M infografika | Airbus Helicopters ,

Az Airbus Helicopters mellett a 2011-ig visszavezethető tenderre a komoly lengyel érdekeltségekkel rendelkező angol/olasz AgustaWestland és az amerikai Sikorsky nyújtott be érvényes ajánlatot.

Fórum hozzászólások

 • egyikötők sem ír számokat( pl beszerzésre fordított összegeket évente, vagy konkrétan átvett új nyugati eszközök darabszámát) csak sorol ezt meg azt és a vége valami nagyon nagyot sejtető, ködbe vesző blablabla
 • az a bajom, hogy nem mérvadó a "Van fogalmad róla mennyit fejlesztettek a lengyelek?!" kezdetű okosságokhoz. Én a hírt komenteltem, szerintem túlzó és belpolitikai jellegű és ennek alátámasztására hoztam fel azokat a reális fejlesztéseket amelyeket eddig végrehajtottak (bírtak végrehajtani)
 • Ezt a gépet szívesen látnám magyar terep-tarkában!
  Reméljük, hogy a lengyel döntés, lökést ad végre a hazai beszerzésnek is!
 • És az tendereztetés volt. Nem alkalmi PR bemutatók, hanem tesztek, próbák, szakmai oldal figyelembevétele, elmenetke üzemeltetőkhöz, ahol nem a gyári marketingesek által kisuvickolt szépségekkel találkoztak, láthatták, hogy mi, hogyan megy.
  Bár az esethez az is hozzátartozik, hogy pl. üzemeltetői oldalról egy Blackhawk tábori körülmények közt mindösszesen 9 darab(!) különféle szerszámmal elvan, míg egy Cougar-nak egy konténernyi holmi kell a kiszolgálásához (és a Caracal is hasonló), de ugyanakkor valószínű figyelembe vettek más szempontokat is.

  Nálunk is figyelembe fognak venni más szempontokat. Sőt nálunk csak más szempontokat, vesznek figyelembe. Sőt, nálunk csak egy szempontot vesznek figyelembe. Hogy 24, 14, 7, majd végül 4 darab géphez mekkora kenőpénz jár úgy is, ha annak kiszámításához a kiinduló mennyiség az alap?
  Ez a magyar "tender". De legalább nem fog évekig tartani. Előbb bejön pár félig használható masina, majd kiírják a tendert és le is zárják rögvest.
 • Ezt a gépet szívesen látnám magyar terep-tarkában!
  Mit ne mondjak, én is. Bár, már szinte bármilyen típust szívesen látnék, csak legyen már valami...

  Amúgy tényleg nem rossz az AS532, EC725/H225, viszont egy dologban pl. a talán fő "lengyel" riválisa, a Black Hawk nekem szimpibb. Mégpedig a hajtóművek elhelyezésében. Ugyanis az EC725-ösön közvetlenül egymás mellett vannak. És, tudomásom szerint, a Black Hawk-on, meg többek között az Apache-on és a Mi-28-ason (a Mi-24-essel ellentétben) is direkt azért helyezték el egymástól a lehető legtávolabbra a hajtóműveket, hogy ha az egyik bekap egy MANPADS rakétát (amiket elég gyakran lődöztek ki helikre, Afganisztánban, Irakban, Szíriában, stb.), akkor a másik minél kisebb eséllyel sérüljön. Mert, ha mindkét hajtómű kinyiffan, pláne ellenséges területen, akkor a személyzet, még ha túl is éli a zuhanást, nos, tudjuk, mi történt azzal a jordán F-16 pilótával is, akinek a gépe lezuhant Szíriában...
 • "Azaz a francia védelmi minisztérium publikusan is jelezte a lengyel védelmi minisztériumnak, hogy talán mégsem kéne hátraarcon gondolkodni ezek után."

  Lehet a lengyeleknek csak ennyit kellene mondaniuk: Mistral. :)
  Egyből pofaalap lenne a csigazabálóknak.
 • Úgy látszik, hogy az előző lengyel kormánynak nem volt fontos a hazai ipar támogatása, ezért választottak külföldi helit. Ezek után érthető, hogy a jelenlegi lengyel kormány változtatni akar a dolgon. Kérdés: Mivel lehet az Airbust meggyőzni?
 • formosa
  Úgy látszik, hogy az előző lengyel kormánynak nem volt fontos a hazai ipar támogatása, ezért választottak külföldi helit. Ezek után érthető, hogy a jelenlegi lengyel kormány változtatni akar a dolgon. Kérdés: Mivel lehet az Airbust meggyőzni?
  Rövid válasz : "1939 óta Lengyelország számára ti megbízhatatlanok vagytok!"
 • Nem tudom a törpe nagyvezérünk mikor fogja fel, hogy nekünk se ártana fejleszteni valamit a honvédségen, az egyenruhán kívül is...
  Szlovéniával még talán partiban lennénk.
  Tudom ott van a nato meg a grippenek...
  Bocs az offért, de felbosszantott, hogy a legutolsó afrikai országig mindenki fegyverkezik kivéve mi...
 • Kb. az észak-koreai jól fésültre hasonlít, csak az szétrakétázza az ellenséget, minket meg a kerítés véd mindentől. Biztos volt drótos tót a családban...
 • A franciskáknak már másodszor akasztottak be rövid idő alatt az amcsik, nagyon durván (biztos volt több is, csak most nem jut eszembe). Ezek után a helyükben átgondolnám, barátomnak nevezzem-e őket.
 • szegcsab
  A franciskáknak már másodszor akasztottak be rövid idő alatt az amcsik, nagyon durván (biztos volt több is, csak most nem jut eszembe). Ezek után a helyükben átgondolnám, barátomnak nevezzem-e őket.
  Üzletben nincs barátság.
 • Most olvastam a lengyel helis cikket. 16 db helikopter vennének 3.3 milliárd dollárért? Ezek a helik drágábbak lennének, mint egy F-35-ös? Nah, ne már :)
 • fip7
  Most olvastam a lengyel helis cikket. 16 db helikopter vennének 3.3 milliárd dollárért? Ezek a helik drágábbak lennének, mint egy F-35-ös? Nah, ne már :)
  Azt mindig elfelejtitek, hogy ezek nem darab árak? Mindenhez kell technika, kiképzès, üzemeltetés, meg pilóta, műszakiak. Ez mind lóvé. Mennyibe fàj egy pilóta kiképzése manapság kb?? Milliós nagyságrend és nem forintban! Szvsz.
 • Pocok

  Ez 206 millió dollár helikopterenként.... Ha nincs benne 20 évre előre az üzemeltetés akkor rohadt sok pénz ez!
 • Egyébként szerintem itt valami félre értés van, mert az a 3-3,5 milliárd dodó az eredeti, 50-60 darabos flottára vonatkozott. Ha nem csal az emlékezetem.

Ugrás a fórum topichoz