|

Lengyelország mégsem vesz Airbus Helicopters H225M helikoptereket

Másfél évvel ezelőtt, 2015 tavaszán lett bejelentve, hogy a lengyel haderő modernizálásának részét képző többfeladatú helikopter tenderét az Airbus Helicopters H225M típusa nyerte. Idén már szárnyra keltek olyan híresztelések, miszerint a még az előző lengyel kormány ideje alatt megszületett döntésből végül nem lesz semmi. Az Airbus Helicopters által akkor cáfolt értesülés végül beigazolódott: a lengyel gazdasági miniszter tegnapi bejelentése alapján az Airbus Helicopters és a lengyel fél között végleg, megállapodás nélkül lezárultak a tárgyalások.

Mexikói H225M | Fotó: Airbus Helicopters

Mexikói H225M | Fotó: Airbus Helicopters ,

„A lengyel kormány elsődleges prioritásának tekinti az ország biztonságát és a lengyel hadipar fejlesztésének lehetőségeit. A felek közti érdekellentétek ellehetlenítették kompromisszum létrejöttét, ennélfogva a tárgyalások folytatása értelmetlen.” – nyilatkozta a gazdasági miniszter, megerősítve, hogy Varsó lezártnak tekinti a gazdasági ellentételezésről szóló tárgyalásokat.

A zátonyra futott, 3 milliárd dollárra / 2,5 milliárd euróra taksált beszerzés részeként a Lengyelországban összeszerelt gépek között a szállító változaton felül megtalálható lett volna CSAR, MEDEVAC és tengeralattjárók elleni hadviselésre felkészített változat is.

H225M infografika | Airbus Helicopters

H225M infografika | Airbus Helicopters ,

Az Airbus Helicopters mellett a 2011-ig visszavezethető tenderre a komoly lengyel érdekeltségekkel rendelkező angol/olasz AgustaWestland és az amerikai Sikorsky nyújtott be érvényes ajánlatot.