|

Szingapúrnak nincs szüksége az F-35-re 2030 előtt

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségébe tartozó országok védelmi minisztereinek találkozóján a szingapúri miniszter, Ng Eng Hen a napokban arról beszélt, hogy a városállam továbbra is érdeklődik a típus iránt, jó gépnek is tartják, de 2030 előtt nem látják szükségességét a beszerzésének, lévén a jelenlegi F-16 és F-15 géppark messzemenően elegendő a védelmi igényeiknek az elkövetkező 1-2 évtizedben.

Arra a kérdésre a Dél-kínai-tenger kapcsán esetlegesen bekövetkező geopolitikai változások előrehoznák-e a típus hadrendbe állítását azt felelte, hogy a jelenlegi álláspontjuk a helyes irány, Kína és a régióban érdekeltek ellentéteinek elmérgesedése sem befolyásolná a szingapúri F-35 beszerzést.

A szingapúri F-35 beszerzés kapcsán legutóbb 2015 első negyedében lehetett hallani, mikor is amerikai részről, az F-35 programot koordináló központ vezetője,  Chris Bogdan alezredes úgy nyilatkozott, hogy érzése szerint Szingapúr közel áll a következő szintre lépéshez, a döntés meghozatalára.

Mint ismert lehet Szingapúr hadereje igen modern és méretéhez képest nagy mennyiségű fegyverzettel van ellátva annak érdekében, hogy a szomszédok közül senki ne legyen olyan meggondolatlan, hogy esetleg megpróbálná lenyelni a városállamot. Légierő vonatkozásban, vadászbombázó kategóriában jelenleg 32 F-15SG és 60 F-16C/D gépet tudhatnak hadrendben. Az F-15SG az F-15E Strike Eagle egyik legmodernebb alváltozata, míg a teljes F-16 géppark 2023-ig történő modernizálásáról tavaly decemberben kapott egy bő 900 millió dollár értékű szerződést a Lockheed Martin.

Az első F-15SG gépek egyikének leszállása az Idaho állam beli Mountan Home légibázison

Az első F-15SG gépek egyikének leszállása az Idaho állam beli Mountan Home légibázison ,