|

Újabb probléma az F-35-össel

Földre szegezte bő tucatnyi ötödik generációs F-35-ösét az USAF, de a norvégok két gépe sem úszta meg a repüléstilalmat.

A szeptember 16-i bejelentés szerint repedező, hámló szigetelést találtak egy F-35A típusú vadászbombázó szárnytartályaiban elhegyezett hőcserélőkben, melyet az avionikai berendezések hűtésére használnak. A hiba 15 darab már átadott és 42 darab még gyártás alatt lévő példányt érint. Jelenleg is dolgoznak a javítóintézkedésen, melynek végrehajtása gépenként napokat, vagy alig egy hetet vehet igénybe a Lockheed Martin szóvivője, Mike Rein szerint.

Fotó: Lockheed Martin

Fotó: Lockheed Martin ,

A repüléstilalom a Hill légibázison 10 darab és a Nellis bázison egy USAF-os gépet érint, míg a Luke támaszponton 2 darab amerikai és két norvég F-35A-ra van hatással. A gyártásban lévő példányok közül 28 tartozik az Egyesült Államokhoz, míg a maradék 14 gép exportmegrendelőkhöz kerül majd.

A korábban átadott példányokra a repüléstilalom nem vonatkozik, azok még más megoldással készültek, a hiba csak a legújabb szériánál alkalmazott szigetelésnél jöhet elő.