|

Pakisztán továbbra is tárgyal a Szu-35-ről?

Pakisztán részéről 2015. szeptemberében erősítették meg, hogy tárgyalásokat folytatnak Oroszországgal Szu-35Sz típusú vadászbombázók beszerzéséről. Azóta kevéssé meglepő módon nagy volt a csend az ügy körül, ám úgy tűnik, hogy Iszlámábád továbbra is fenntartja ezt a szálat: Pakisztán oroszországi nagykövete a közelmúltban úgy nyilatkozott a Szputnyik orosz állami hírügynökségnek, miszerint a Pakisztáni Légierő vezérkari főnöke gyümölcsöző tárgyalásokat folytatott még júliusban Moszkvában ezen igen potens Flanker változat beszerzéséről.

Az ügy természetesen továbbra is igen erős fenntartásokkal kezelendő, hiszen egyrészt Moszkvának tradicionális partnere India, aki meg Pakisztán ellenlábasa és akinél már egy ilyen akció nélkül is túl sok beszerzést buktak el az utóbbi években. Másrészt meg egy már értelmesebb gépmennyiséghez Pakisztánnak vélhetően nem is lenne meg az anyagi lehetősége.

Szu-35Sz

Szu-35Sz KnAAPO,

Ami valószínűbb, hogy a korábbi híresztelgetések alapján többféle gépről egyeztető Pakisztán amolyan nyomásgyakorlásként gondolná ezt felhasználni – egyrészt partneri Kína, másrészt a további F-16 beszerzések jelentős anyagi támogatását megvont Egyesült Államokkal szemben.