|

Dmitrij Donszkoj – a leviatán

A NATO-san Typhoon, oroszosan Акула (Akula, azaz cápa) osztály, avagy a 941-es tervszámú ballisztikusrakéta-hordozó atom tengeralattjárók egyetlen aktív példánya.

A NATO-san Typhoon, oroszosan Акула (Akula, azaz cápa) osztály, avagy a 941-es tervszámú ballisztikusrakéta-hordozó atom tengeralattjárók egyetlen aktív példánya. Szevmash,

A szovjet megalománia egyik szép megtestesülése a 941-es tervszámú tengeralattjárók – melyekből ma már csak 3 létezik és ezekből is csak 1, a TK-208 Dmitrij Donszkij aktív. Az sem az eredeti szerepkörében, hiszen már nincs hozzá ballisztikus rakéta. Pontosabban ha úgy vesszük van, – csak nem az eredeti – hiszen a TK-208 a Bulava SLBM tesztplatformjává lett anno átépítve. Más kérdés, hogy ez a tengeralattjáró nem képzi az aktív orosz nukleáris elrettentő erő részét, kizárólagosan tesztplatformként funkcionál. Nyári hírek szerint még egy pár évig biztosan, hiszen pár évnyi szünetet követően újra Bulavákat fog eregetni – továbbfejlesztett Bulavákat tesztelnek majd segítségével.