|

Vízbe került a Fekete-tengeri Flotta 6. Project 636.3-as tengeralattjárója

A Koplino a vízrebocsátása előtt. | Fotó: Admiralitás Hajógyár

A Koplino a vízrebocsátása előtt. | Fotó: Admiralitás Hajógyár ,

A szentpétervári Admiralitás hajógyárban május 31-én vízre bocsátották a Fekete-tengeri Flotta részére korábban megrendelt 6 db Project 636.3-as változatú Kilo tengeralattjáró sorozat utolsó példányát, mely a Kolpino nevet kapta.

A Kilo osztály propellerét - ellentétben az új nukleáris meghajtású egységeik példányaival - már nem takarják el. | Fotó: Admiralitás Hajógyár

A Kilo osztály propellerét – ellentétben az új nukleáris meghajtású egységeik példányaival – már nem takarják el. | Fotó: Admiralitás Hajógyár ,

Az idei év tavaszán ez a 2. Kilo, mely vízre kerül a szentpétervári hajógyárban, hiszen a B-271 Kolpinot megelőzően március 18-én vízbe került a B-268 Velikij Novgorod is. Utóbbi hamarosan megkezdi a hajógyár által végzett tengeri tesztjeit.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta tengeralattjáró vonalas megerősítéseként 2010 folyamán megrendelt tengeralattjárók közül jelenleg 4 már aktív állományban található, ezek közül kettő, a B-261 Novorosszijszk és B-237 Rosztov na Donu már honi kikötőjében, Szevasztopolban lelhető fel.

Szentpétervárott ezzel azonban még nem áll le az Orosz Haditengerészet részére történő Kilo gyártás, hiszen a Fekete-tengeri után a Csendes-óceáni Flotta részére is megrendeltek egy hatos sorozatot az idén.

További fotók az Admiralitás Hajógyár sajtóanyagában.