|

Európai csata Szingapúrban

Eddig kissé a háttérbe szorulva zajlott a szingapúri helikoptertender, de a városállam a napokban kihirdette a döntősöket.

Délkelet-Ázsia legnagyobb védelmi büdzséjével rendelkező országa 1 milliárd dollárért szerezne be többfeladatú helikoptereket a Super Pumák leváltására. A hírek szerint Szingapúrban már ki is választották a döntőbe jutott gyártókat, ezek pedig az Airbus Helicopters (H225M Caracal) és az AgustaWestland (AW101). A beszerezni kívánt helikoptereknek meg kell állniuk a helyüket a légierő és a haditengerészet nyújtotta kihívások közepette, többek között hajófedélzetről is tudniuk kell üzemelni. A beszerzendő darabszámot egyelőre nem közölték.

Republic of Singapore Air Force Aerospatiale AS-332M1 Super Puma | Fotó: Russavia

Republic of Singapore Air Force Aerospatiale AS-332M1 Super Puma | Fotó: Russavia ,

Szingapúr 10 éven belül nyugdíjazná Airbus Helicopters AS332M Super Puma típusú helikopterekből álló flottáját. A városállam az európai forgószárnyasból jelenleg 32 darabot üzemeltet, a gépek 1985 és 1991 között álltak hadrendbe.

A drága típusváltás miatt nem kell túl sokat vakarózniuk a szingapúri illetékeseknek, ugyanis a védelmi büdzsé 2020-ra 10.72 milliárd dollárra emelkedik (2008-ban 8.23 milliárd, tavaly 9.08 milliárd volt).