|

Türkmén fegyvervásárlás

Türkmenisztán a közelmúltban egy nagyobb hadgyakorlatot tartott, melynek keretén belül a sajtónak is megmutatták a hadseregnek vásárolt legújabb fegyverrendszereket, úgy statikus kiállítás keretén belül, mind működés közben. A sajtó számára nem más mint Gurbanguly Berdymukhammedov elnök ült be, több jármű vezetőfülkéjébe és tett meg pár kört az újságírók kedvért.

A legnagyobb figyelmet a fenti videón 4:11 percnél feltűnő FD-2000 légvédelmi rakéta kapta. A szóban forgó típus körül hatalmas sajtóvisszhangot vert fel a török beszerzési tender. A HTKA is többször írt a török rakétabeszerzés körüli visszásságokról. A mostani türkmén eladással megtört a jég és megszületett az első külföldi megrendelés. Egyes sajtóforrások szerint a türkmének földgázzal fizetnek a rekétákért.

Türkemisztáni FD-2000

Türkemisztáni FD-2000 ,

Az FD-2000 a HQ-9 exportváltozata, ezt akarták a törököknek is eladni, de valamiért a sajtó a HQ-9 elnevezést használta. A különbség a két rendszer közt pedig nem csak software szinten jelentős, hanem fizikai eltérések is vannak.

A híradófelvételen viszont további olyan kínai eredetű járművek is megpillanthatóak amelyek felett mintha elsiklott volna az újságírók figyelme:

  • CETC TS-504 Troposcatter
  • Dongfeng EQ2050
  • IMI Bodyguard – ebből, ha minden igaz egy darabot vettek az elnök részére