|

21 milliárd dollárt szánna Varsó új gyalogsági harcjárművekre

A lengyel szárazföldi erők aktív arzenáljában ma is jelentős mennyiségű, mintegy 1 000 BMP-1 és BMP-2 gyalogsági harcjármű, pontosabban lengyel gyártású változataik, a BWP-1 és BWP-2 áll hadrendben. A géppark kivonásának határideje korábban a 2018-2021 közti időszakra lett kijelölve, ám ehhez addig rendezni kell a kapcsolódó anyagiakat is.

Modernizált BWP-1 „Puma” egy 2007-es fotón | Fotó: Raf24 ,

A Forecast International értesülései alapján a lengyel kormány erre jelenleg egy 80 milliárd zloty méretű keretet képzel el – ebből a cirka 21 milliárd dollárból lecserélésre kerülne az összes aktív állományú BWP-1 és BWP-2.

Hogy mi lenne a szóban forgó gépek utódtípusa, arról egyelőre sok konkrétum nem áll rendelkezésre. Egyes hírek szerint összeállnának a csehekkel egy közös, egységár csökkentő közös beszerzésre, de állítólag még akár az is lehet, hogy házilag alkotnának valamit a K-9 Thunder önjáró tarack alvázán, amit a Huta Stalowa Wola vállalat licencelt a Samsung Techwin-tól a Krab fantázianevű 155 mm-es önjáró tarackhoz.

Lánctalpas platform vonalon, kulcsrakész megoldásként természetesen adott a már bizonyított és számos európai haderőnél hadrendben álló CV90.

Enyhén dagonyázó, norvég CV90-es harcjármű szemből fotózva

Az 1993-tól rendszeresítés alatt álló CV90 a tűzkeresztségen 2007-ben az afganisztáni Harekate Yolo hadművelet során esett át – történetesen éppen norvég színekben. A fenti fotó 2010 márciusában készült Afganisztán Farjab tartományában. | Fotó: ISAF ,