|

Hazafelé: Memphis Belle

1943. június 9.: még Anglia felett, de már útban az Egyesült Államok felé. | Fotó: USAF

1943. június 9.: még Anglia felett, de már útban az Egyesült Államok felé. | Fotó: USAF ,

A fotón az USA repüléstörténetének leghíresebb gépei közé tartozó Memphis Belle (B-17F-10-BO, USAAC Serial No. 41-24485) látható, a hazafelé, az Egyesült Államokba tartó útján.

Mint ismert lehet ezen B-17F egyike volt azon Flying Fortress-ek, melyek elsőként érték el a 25 bevetést úgy, hogy mindegyikről veszteség nélkül hozták haza legénységüket. De nem az 1942 novembere – 1943 májusa között Angliából bevetéseket repülő Memphis Belle volt az első ilyen gép, hanem a Hell’s Angels – 1 héttel a Belle előtt.

Ugyanakkor a Memphis Belle-el a legtöbbet repült legénység volt az első, mely veszteség nélkül elérte a 25 bevetést: a Robert K. Morgan százados által vezetett legénység 21 bevetést repült a Memphis Belle fedélzetén és a Memphis Belle-el, de a Belle előtt 2 nappal érte el a hazaküldést jelentő 25-ös számot. A legénység ’43 május 17-én, a Belle május 19-én húzhatta be a 25. strigulát.

A Memphis Belle 1943. júniusának első felében repült vissza az Egyesült Államokba, ahol országjáró körútra indult – egyrészt morálnövelő, másrészt háborús kötvények vásárlásra ösztökélés szándékával.

A Memphis Belle a háborút követően nem sokkal Memphis városának tulajdonába került, ahol 60 évig volt kiállítva, a szabad ég alatt. A sárkányszerkezet ezt meglehetősen jól viselte, ugyanakkor a relikvia gyűjtők az évtizedek alatt lényegében teljesen kipucolták belülről, minden mozdíthatót eltávolítottak belőle. 2005-ben került az USAF daytoni múzeumába, ahol azóta is folyik a restaurálása, mely várhatóan 2018 tavasztára fejeződik be.

A Memphis Belle az Egyesült Államok Légierejének daytoni múzeumában 2014 decemberében - a restaurálási munkálatok tervezett befejezési dátuma 2018 májusa, mikortól is a bombázó az amúgy hatalmas kiállítás egyik kiemelt darabja lesz. | Fotó: USAF

A Memphis Belle az Egyesült Államok Légierejének daytoni múzeumában 2014 decemberében – a restaurálási munkálatok tervezett befejezési dátuma 2018 májusa, mikortól is a bombázó az amúgy hatalmas kiállítás egyik kiemelt darabja lesz. | Fotó: USAF ,

Morgan százados egyébként átnyergelt a B-29 Superfortress-re és lenyomott Japán ellen is 26 bevetést 1945. április 24-i hazaküldéséig. A Dauntless Dotty névre keresztelt B-29-ese vezette a Tokió elleni első (B-29-es) támadást. A háborút követően 1965-ig tartalékosként repült, ezredesként szerelt le. 2004 májusában, 85 évesen hunyt el egy repülőnapról hazautazása közben elszenvedett esés okozta csigolyatörés komplikációnak következtében.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.