|

Hazafelé: Memphis Belle

1943. június 9.: még Anglia felett, de már útban az Egyesült Államok felé. | Fotó: USAF

1943. június 9.: még Anglia felett, de már útban az Egyesült Államok felé. | Fotó: USAF ,

A fotón az USA repüléstörténetének leghíresebb gépei közé tartozó Memphis Belle (B-17F-10-BO, USAAC Serial No. 41-24485) látható, a hazafelé, az Egyesült Államokba tartó útján.

Mint ismert lehet ezen B-17F egyike volt azon Flying Fortress-ek, melyek elsőként érték el a 25 bevetést úgy, hogy mindegyikről veszteség nélkül hozták haza legénységüket. De nem az 1942 novembere – 1943 májusa között Angliából bevetéseket repülő Memphis Belle volt az első ilyen gép, hanem a Hell’s Angels – 1 héttel a Belle előtt.

Ugyanakkor a Memphis Belle-el a legtöbbet repült legénység volt az első, mely veszteség nélkül elérte a 25 bevetést: a Robert K. Morgan százados által vezetett legénység 21 bevetést repült a Memphis Belle fedélzetén és a Memphis Belle-el, de a Belle előtt 2 nappal érte el a hazaküldést jelentő 25-ös számot. A legénység ’43 május 17-én, a Belle május 19-én húzhatta be a 25. strigulát.

A Memphis Belle 1943. júniusának első felében repült vissza az Egyesült Államokba, ahol országjáró körútra indult – egyrészt morálnövelő, másrészt háborús kötvények vásárlásra ösztökélés szándékával.

A Memphis Belle a háborút követően nem sokkal Memphis városának tulajdonába került, ahol 60 évig volt kiállítva, a szabad ég alatt. A sárkányszerkezet ezt meglehetősen jól viselte, ugyanakkor a relikvia gyűjtők az évtizedek alatt lényegében teljesen kipucolták belülről, minden mozdíthatót eltávolítottak belőle. 2005-ben került az USAF daytoni múzeumába, ahol azóta is folyik a restaurálása, mely várhatóan 2018 tavasztára fejeződik be.

A Memphis Belle az Egyesült Államok Légierejének daytoni múzeumában 2014 decemberében - a restaurálási munkálatok tervezett befejezési dátuma 2018 májusa, mikortól is a bombázó az amúgy hatalmas kiállítás egyik kiemelt darabja lesz. | Fotó: USAF

A Memphis Belle az Egyesült Államok Légierejének daytoni múzeumában 2014 decemberében – a restaurálási munkálatok tervezett befejezési dátuma 2018 májusa, mikortól is a bombázó az amúgy hatalmas kiállítás egyik kiemelt darabja lesz. | Fotó: USAF ,

Morgan százados egyébként átnyergelt a B-29 Superfortress-re és lenyomott Japán ellen is 26 bevetést 1945. április 24-i hazaküldéséig. A Dauntless Dotty névre keresztelt B-29-ese vezette a Tokió elleni első (B-29-es) támadást. A háborút követően 1965-ig tartalékosként repült, ezredesként szerelt le. 2004 májusában, 85 évesen hunyt el egy repülőnapról hazautazása közben elszenvedett esés okozta csigolyatörés komplikációnak következtében.