|

Orosz robot-reklám

Az orosz fegyverkereskedelmet bonyolító Roszoboronexport bejelentette, hogy elkezdik bevezetni a nemzetközi piacra legújabb Uran-9 harci robot rendszerüket.

Az új rendszer feladata alapvetően az ember helyettesítése rizikósabb helyszíneken, pl. városokban. A kínált csomag két távvezérelt felderítő-támogató robotból, egy szállító járműből és egy irányító állomásból áll. Noha a Roszoboronexport alapvetően kisebb feladatokhoz – és természetesen az elmaradhatatlan terrorelhárításhoz – ajánlja az új szerkezetet, a fegyverzetet azért jó orosz szokás szerint válogatták össze. Teljes díszben egy 7.62-es géppuska, egy 30 mm-es 2A72 gépágyú (ami a 2A42 könnyített távoli rokona és a BTR-80A mellett a BMP-3-ban is találkozhatunk vele), illetve pár Ataka tankelhárító rakéta található, szóval tulajdonképpen a BMPT Terminator kicsinyített távirányítású változatáról beszélhetünk. A tetemes mennyiségű fegyverzet mellé besugárzás-jelző, valamint célazonosító és követő berendezés is tartozik.

A Roszoboronexport egyértelműen számít az egyre növekvő igényekre ilyen és ehhez hasonló rendszerek kapcsán, ezért is hosszú távra terveznek berendezkedni a piacon önálló járművekkel vagy akár komplett biztonsági rendszerek részeként forgalmazva azokat. Utóbbi azért is érdekes, mert Oroszországban az a tendencia az elmúlt években, hogy stratégiai létesítményeik védelmét robotizált rendszerekkel akarják kiegészíteni, biztosabbá tenni. Nem mellesleg a hasonló kategóriában mozgó Platform-M és Argo rendszerek már a tűzkeresztségen is túlestek Szíriában.