|

Type 901 – a Kínai Haditengerészet új flottaellátó hajója

Ha hihetünk a képeknek, pár napja bocsátották vízre a kínai haditengerészet új flottaellátó hajóját. Ez a hajó egy teljesen új hajóosztály első tagja, melyet hatalmas méreténél fogva valószínű, hogy a felállítandó hordozó-csoport ellátására szánnak. A köteléken belül képes lesz ellátni a hajókat üzemanyaggal, élelemmel és lőszerrel.

Sajnos rossz a kép minősége, de állítólag a vízrebocsátást látható rajta. (Kép forrása: china-defense.com)

Sajnos rossz a kép minősége, de állítólag a vízrebocsátást látható rajta. (Kép forrása: china-defense.com) ,

A hajót a Guangzhou Shipyard International (GSI) Longxue építi, szélessége 31 méter hossza pedig körülbelül 200 méter, vízkiszorítása meghaladja majd a 40-45 000 tonnát. Ezekkel a paraméterekkel az amerikai Supply osztály hajóival képez egy kategóriát. Egy ilyen hajó 17 000 tonna üzemanyagot (úgy repülőknek, mint hajóknak), valamint 1 950 tonna lőszert tud magával vinni.

Ha hihetünk a találgatásoknak, a Type 901 meghajtásáról 4 gőzturbina gondoskodik majd, ami biztosítja a stabil 25 csomó per órás sebességet, lehetővé téve azt, hogy a hajó lépést tudjon tartani a flotta többi egységével, beleértve a Liaoning hordozót.

Forrás: cjdby.net

Forrás: cjdby.net ,

A hajó oldalán két pár daru található, ezeken keresztül egy sodronykötelet tud a mellette lévő hajóhoz kötni és nagyobb méretű ládákban árut képes a másik fedélzetére juttatni. Másik eljárs mikor egy hajlékony csövet csatlakoztatnak a mellette lévő hajóhoz és azon keresztül üzemanyagot szivattyúzni a másik tartályaiba. A hajó hátsó részében egy hatalmas helikopter-leszálló pályát és két hangárt építettek, így lehetőség nyílik távolabb lévő hajók levegőből történő ellátására is.

Jelenleg a Kínai Haditengerészet legmodernebb flottaellátó-hajóját Type 903A Qiandaohu osztály egységei képviselik. Viszont ezek a hajók 25 000 tonna vízkiszorításuak, a most épülő új osztály viszont ennek duplája lesz. Ezek a példányok már jóval nagyobb távolságra lesznek képesek a flotta után vinni a szükséges üzemanyagot és kevésbé teszik függővé a hajókat a baráti kikötők közelségétől.