|

PL-10 légiharc-rakéta

Még idei év augusztusában a kínai állami tévé egyik műsorában bemutatásra került az új fejlesztésű PL-10 rövid hatótávolságú infravörös önirányítású légiharc-rakéta. A rakétát az állami Luoyang Electro-Optical Research Institute (LEOC) fejlesztette, mely folyamat lassan a végéhez jár.

PL-10 légiharc rakéta | china-defense.com

PL-10 légiharc rakéta | china-defense.com ,

Ez az a rakéta, melynek a súlymakettjét 2013-ban a J-20 egyik prototípusán lehetett látni. A rakéta nem a gép alján a fő fegyvertérben helyezkedik el, hanem oldalt, egy a törzsből kihajtható indítósínen. Újabban pedig több fénykép került fel a netre, ahol J-11 szárnyvégein látható.

PL-10 légiharc-rakéta a J-20 prototípusán (Forrás)

PL-10 légiharc-rakéta a J-20 prototípusán (Forrás) ,

Forrás) ">

A riportban megszólalt Liang Xiaogeng is a PL-10 főkonstruktőre. Liang kiemelkedő alakja a kínai légiharc-rakéta fejlesztésnek, anno ténykedett mint a PL-12 főkonstruktőre is. Régebben pedig a PL-9C légiharc-rakétán is dolgozott.

PL-10 légiharc-rakéta egy J-11 szárnyvégi indítóján. | Forrás kínai internet

PL-10 légiharc-rakéta egy J-11 szárnyvégi indítóján. | Forrás kínai internet ,

A riportból kiderült, hogy a rakéta tömege 89 kilogramm, hossza 3 méter, hatótávolsága pedig 20 kilométer. A fejlesztés hét éve kezdődött, az első prototípus 2013-ra készült el, azóta pedig 30 teszt indítást hajtottak végre vele.

A gyártó szerint a PL-10 légiharc-rakéta világszínvonalat képvisel, zavarvédett keresőfejjel rendelkezik, szuper manőverezésre képes, együttműködik a legújabb sisakcélzó berendezésekkel.