|

Éles körülmények között tesztelték PL-15-öst

Még szeptember 15-én Kína sikeresen tesztelte éles körülmények közt az új nagy hatótávolságú légiharc-rakétáját. A PL-15 típusjelzésű légiharc-rakétát egy vadászgépről indították és egy távirányítású célrepülőgépet küzdöttek le vele.

PL-15 egy J-11B szárnya alatt. | Andreas Rupprecht

PL-15 egy J-11B szárnya alatt. | Andreas Rupprecht ,

A PL-15 rakétát a 607 számú tervezőközpont fejlesztette ki és a PL-12 váltótípusának szánják. Ez utóbbi az amerikai AIM-120 korai változataival összemérhető, úgy méretben mint képességekben. Az új rakéta egy továbbfejlesztett aktív keresőfejet, zavarvédettebb adatbusz rendszert és új rakétahajtóművet kap.

Habár még csak prototípus stádiumban van a fegyver, ez már felkeltette a szakma figyelmét. A 2015 szeptemberében megtartott Air Force Association konferencián is szóba került a típus. Hawk Carlisles az Amerikai Légierő tábornoka nyilatkozata szerint ennek a rakétának köszönhető, hogy a Kongresszus támogatja az AMRAAM váltótípusának szánt új légiharc-rakéta fejlesztését. A PL-15, ha torlósugár-hajtóművel van szerelve, hatótávolsága elérheti a 150-200 kilométert is. Ezzel olyan előnyt biztosít majd a Kína számára mellyel nem csak az amerikai vadászgépeket veszélyeztetik, hanem olyan stratégiai elemeket, mint tankerek, bombázók és légtérellenőrzők is.

Ha rendszeresítésre kerül, első körben a J-20 és J-31 szerelik majd fel, de megkapják majd az új J-10, J-11, J-15 és J-16 típusok is.

A J-20 fegyverterébe 6 db PL-15 fér majd el. | China Military Review

A J-20 fegyverterébe 6 db PL-15 fér majd el | China Military Review ,

Grafika egy PL-15-ös-nek egy J-31-eseről történő indításáról.

Grafika egy PL-15-ös-nek egy J-31-eseről történő indításáról. ,