|

Sikeres lövészetet hajtottak végre a Pike „minirakétával”

A Raytheon üdvöskéje még októberben bizonyította rátermettségét és fejlesztője állítása szerint a Pike büszkélkedhet a világ egyetlen „kézből” indítható nagy pontosságú eszközének címével.

Noha a mindössze 42,6 cm hosszú és kevesebb mint egy kilogrammot nyomó lövedék hordozóplatformja igen sokrétű lesz, a Texas államban végrehajtott teszt célja az volt, hogy a rendszerben lévő gépkarabélyok alá szerelhető gránátvetőkből sikerrel alkalmazható e. A lövészet folyamán mind az M203, mind az EGLM (Enhanced Grenade Launching Module) sikeresen indítottaa Pike-ot, majd az a célterületen 2,1 kilométerrel távolabb be is csapódott.

Foto: Raytheon Forrás: defense-update.com

Foto: Raytheon Forrás: defense-update.com ,

„ A Pike félaktív lézeres keresője segít a mozdulatlan vagy lassan mozgó, közepes távolságra elhelyezkedő célpontok leküzdésében. Ez az új irányított fegyver olyan pontossággal és hatósugárral ruházza fel a katonát, melyet eddig sosem láthattunk a csatatéren. A Pike egyre csak okosabb és okosabb lesz ahogy a fejlesztés folytatódik. Dolgozunk rajta, hogy a kommunikáció és egyben célzás repülés közben is megoldott legyen a jövőben” – nyilatkozta J. R. Smith, a Raytheon Advanced Land Warfare Systems igazgatója.

Hogy az indítás helye ne legyen könnyen azonosítható, a rakéta hajtóműve csak akkor kapcsol be, ha az indítót 8-10 láb (nagyjából 3 méter) távolságra már elhagyta, ezen felül igyekeztek magát az indítást füstmentessé tenni. Legnagyobb előnyének azt tartják, hogy egyáltalán nem szükséges jármű jelenléte az alkalmazáshoz, míg az egyik katona egy lézeres célmegjelölővel megjelöli a célt, addig a másik tüzel, a Pike pedig minimum 4-5 méteres pontossággal csapódik céljába minimalizálva a járulékos veszteséget.

A Pike jelentősége annak tekintetében igazán nagy, hogy az M203 maximális lőtávolságát 350-400 méter körülire tartják, forrástól függően. A képen egy amerikai tengerészgyalogos indít útjára egy gránátot. Forrás: youtube.com

A Pike jelentősége annak tekintetében igazán nagy, hogy az M203 maximális lőtávolságát 350-400 méter körülire tartják, forrástól függően. A képen egy amerikai tengerészgyalogos indít útjára egy gránátot. Forrás: youtube.com ,

Mint a nyilatkozatból kitűnik, a Pike „reszelgetése” tovább folytatódik és a gránátvetőből indítás mellett dolgoznak az integrálásán pilóta nélküli repülőgépek, kisebb hajók, katonai terepjárók és távirányítású fegyverplatformok fedélzetére. A tervek szerint ezzel a technológiával a gránátvetők hatásos lőtávolságát 1,5 kilométerre lehet majd növelni.