|

Elszabadult JLENS aerostatra emeltek F-16-osokat.

Tegnapi mutatványával a kritikusai által pénztemetőnek minősített, immáron 17 éves múltra visszatekintő JLENS (Joint Land Attack Cruise Missile Defense Elevated Netted Sensor System) program vélhetően nem lopta be magát néhány ezer amerikai adófizető szívébe sem, miután az amúgy kikötött fajtájú léghajó elszabadult és mintegy 1,5 mérföldnyi kábelt vonszolva maga után nagyjából 21 000 lakosnak okozott áramszünetet az útjába kerülő villanyvezetékek megrongálásával.

Kikötött JLENS

Fotó: Raytheon ,

A NORAD által kiadott sajtóanyag alapján a Maryland államban, Baltimore közvetlen közelében elterülő Aberdeen Prooving Ground területén felállított – 2 léghajóból álló – JLENS rendszer egyik tagja helyi idő szerint 12:20 környékén szabadult el, majd a korábban említett mennyiségű kábellel a szelek szárnyán a szomszédos Pennsylvania állam irányába vette az irányt. A NORAD tájékoztató alapján a 74 méteres „lufi” nyomon követésére a New Jersey államban található Atlantic City repteréről emeltek 2 gárdista F-16-ost.

Az elszabadult léghajó, végól Pennsylvania középső régiójában, egy bizonyos Williamsport nevű település közelében ért földet fás területen. A Baltimore Sun kapcsolódó galériáját kinyitva jó pár fotó látható az útjának vége felé közeledő JLENS blimpről. Meg persze a Twitter is tele van vele.

Végül azért csak szóljunk pár szót az elmúlt bő 1,5 évtizedben 2,7 milliárd dollárt felemésztett JLENS programról is – ahogy a mozaikszó feloldása is mutatja elsődlegesen alacsonyan repülő robotrepülőgépek észlelése lenne a rendszer feladata. 1 rendszer 2 léghajóból áll: az egyik egy 360 fokos körben szemlélődő, nagyjából 340 mérföld sugarú kört lefedni képes felderítő, míg a másik egy X-sávban dolgozó, rávezetést biztosító radart.

Forrás: Raytheon

Forrás: Raytheon ,

A rendszer kellőképpen mobilis, akár légi úton is szállítható, új helyén pedig akár 120 óra alatt működésre kész formába hozható. A földi állomáshoz a Raytheon közlése szerint vastag Vectran® kábelekkel van kikötve, melynek segítségével 10 000 láb, azaz olyan 3 km magasságba ereszthető fel. A Vectran viszont egy elég masszív, az acél szakítószilárdságának többszörösével bíró anyag, így nem valószínű, hogy maga a kábel szakadt el, vélhetően máshol adta meg magát a rögzítés. A Raytheon szerint a cirka 2,5 cm vastag kábel kibírja a 100 csomót / 185 km/h sebességet meghaladó szél ostromolta léghajó keltette erőhatásokat is.

A most elszabadult léghajó és társa tavaly decemberben került Baltimore – és így Washington D.C. – közelébe, a fővárosi régióban nyújtott teljesítmény tesztelése érdekében. A Raytheon nem mulasztott el promóvideót készíteni az eseményhez.