|

Levegőben az első F-16V!

Levegőbe emelkedett a Lockheed Martin örökifjú típusának, az F-16 Fighting Falcon legújabb példánya, az F-16V Viper.

Október 16-án az amerikai gyártó texasi Fort Worth-ben található üzemének területéről levegőbe emelkedett az F-16V Viper projekt első prototípusa. A Northrop Grumman APG-83 SABR típusú, AESA rendszerű radarral és az F-35-ösön is alkalmazott, legkorszerűbb fedélzeti rendszerekkel ellátott F-16V által kínált képességek a legtöbb országnak középtávon megfelelhetnek.

Forrás: Lockheed Martin

Az első F-16V Viper | Forrás: Lockheed Martin ,

A gyártó által 2012-ben bemutatott modernizációs csomagra egy ideje nagy szükség van a közel 4500 legyártott és közel 3000 ma is üzemelő Fighting Falcon miatt, egy vásárló már el is kötelezte magát a Viper-korszerűsítésre: elsőként a 144 darab tajvani F-16A/B kapja meg a csomagot. Potenciális megrendelőként tekintenek több távol-keleti országra, többek közt Indonéziára is.

A modernizáció mellett az új gyártású gépekre is van igén, már készülnek az újabb példányok Irak és Egyiptom számára, emellett 2014-ben az Egyesült Arab Emirátusok is bejelentkezett a Block 61 nevű verzióra, melyet a saját gépek modernizációja mellett további 30 darabot új gyártásúként szeretnének rendszeresíteni.