|

Élettartam hosszabbítást kap az indiai Kilo-k egy része

Nincs két hete, hogy arról számolhattunk be, hogy az indiai tengeralattjáró helyzetről közöltünk hírt – most nem a francia-spanyol Scorpène, hanem az orosz Kilo típusú a főszerep. Az indiai és orosz lezárta a szintén több éve terítéken lévő újabb körös Kilo felújítás kérdését: 4 indiai Kilo újulhat meg, illetve válhat alkalmassá 35 éves szolgálati időre.

Az Indiai Haditengerészetnek az elmúlt években egyre súlyosabb problémájává vált a kibontakozó tengeralattjáró hiány – ezt a Project 75 keretében érkező Scorpène típusú tengeralattjárók valamennyire enyhítik majd, de mivel a Kilo és Type 209 típusú tengeralattjáróik ettől még nem öregszenek lassabban rövid távon azért nem kell csodát várni. Különösen, ha mindehhez hozzátesszük, hogy a 6 Scorpène után beszerzendő tengeralattjárók programja is immáron sok éves csúszásban van.

A helyzet részleges kezelésének egyik lehetősége, hogy a tervezettnél több Scorpène osztályú tengeralattjáró állítanak hadrendbe – erről a hónap elején lehetett olvasni. Másik lehetőség, hogy a fiatalabb Kilo osztályú tengeralattjárókat képességnöveléssel egybekötött élettartam hosszabbító munkálatoknak vetik alá. Erről már szintén egyeztetés folyt az orosz féllel, ám most úgy tűnik megállapodás született 4 egység felújításáról.

A hírek alapján 1 tengeralattjárót a korábbi körös Kilo felújítást végző orosz Zvezdocska hajógyár végzi majd, míg a további 3 tengeralattjárót, a „Made in India” irányelvnek megfelelően hazai hajógyárban végeznék el. Hogy erre sor kerül-e majd, az egyelőre képlékeny, mert az értesülések alapján egyelőre csak az Oroszországban történő felújításra van jóváhagyva. A Zvezdocska egyébként már kiválasztotta indiai partnerét: az egyik legnagyobb indiai hajógyár Pipavav hajógyár, mely a nem állami tulajdonú hajógyárak közül elsőként nyerte el a lehetőséget hadihajók gyártására az Indiai haditengerészet számára.

Az indiai Kilo-k közül az INS Sindhukesari (S60) a kiszemelt, mely immáron második alkalommal hajózik vissza Oroszországba, hiszen 1999-2001 között már kapott egy felújítást. A most esedékes munkálatok 2016 nyarán kezdődnek meg és a Zvezdocska közleménye alapján várhatóan 27 hónapot vesznek majd igénybe, amit követően még nagyjából egy évtizedet lehúzhat aktív szolgálatban, hiszen Szeverodvinszkből visszatérve 35 éves szolgálati időre lesz minősítve a jövőre 27 éve hadrendben álló egység.

Az orosz Kilo osztály Indiában a Sindhughosh nevet kapta - a fotón osztályának névadója, az INS Sindhughosh. Az Indiai Haditengerészet a Kilo első, 877-es jelölés alatti változatából vásárolt be és rendszeresített 9 egységet 1986-1997 között, melyet egy 10. példánnyal fejeltek meg 2000-ben. | Fotó: U.S. Navy

Az orosz Kilo osztály Indiában a Sindhughosh nevet kapta – a fotón osztályának névadója, az INS Sindhughosh. Az Indiai Haditengerészet a Kilo első, 877-es jelölés alatti változatából vásárolt be és rendszeresített 9 egységet 1986-1997 között, melyet egy 10. példánnyal fejeltek meg 2000-ben. | Fotó: U.S. Navy ,